Search
Close this search box.

S projektom Krog življenja na Koroškem ozaveščajo o pomenu preventive v boju z rakom. V regiji pojavnost novih primerov raka nad slovenskim povprečjem

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan na Ravnah na Koroškem s projektom Krog življenja ozavešča o pomenu preventive v boju z rakom. Osrednja aktivnost projekta bo 24-urna hoja v parku z začetkom danes ob 17. uri. Po podatkih za 2018 je na Koroškem pojavnost novih primerov raka nad slovenskim povprečjem, umrljivost zaradi raka pa pod.

Posamezniku, ki zboli za rakom, v boju s to boleznijo pomaga več ljudi, in tako je tudi 24-urna hoja pri projektu Krog življenja sestavljena iz hoje posameznih članov ekipe, ki se prijavi, je na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem povedal od letos novi predsednik društva OnkoMan Matej Pečovnik.

Na tokratno hojo v projektu Krog življenja, katerega osrednja tema je letos pljučni rak, se je prijavilo pet ekip, ki bodo s hojo v ravenskem mestnem parku začele danes ob 17. uri in končale v soboto ob enakem času.

Vzporedno bodo danes in v soboto na Ravnah potekali še drugi dogodki, katerih namen je osveščati o pomenu preventivnega ravnanja v prizadevanjih za manjšo pojavnost raka in večjo učinkovitost zdravljenja te bolezni. Med drugim bo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika drevi ob 18. uri potekala predstavitev avtobiografskega romana Belo se pere na devetdeset avtorice Bronje Žakelj, sicer pa organizatorji dogajanja med drugim načrtujejo tudi predavanje o škodljivosti kajenja, nogometni turnir, koncert in gledališko predstavo.

Po podatkih s spletne strani Slora, kjer so zbrani uradni epidemiološki podatki o raku v Sloveniji, kažejo, da je bilo v letu 2018 v Sloveniji 15.902 novoodkritih primerov raka, na Koroškem 626. Preračunano na starostno standardizirano stopnjo je bila pojavnost na 100.000 prebivalcev v Sloveniji 415,1, na Koroškem pa 456,1, je med drugim izpostavila predstavnica Koroškega društva za boj proti raku, zdravnica Ivica Podrzavnik.

V Sloveniji je zaradi vseh vrst raka v letu 2018 umrlo 6547 oseb, na Koroškem 224, kar ustrezno preračunano pomeni, da je bila stopnja umrljivosti v Sloveniji 165,1, na Koroškem pa 158,8. Je pa umrljivost zaradi raka sapnika, sapnic in pljuč na Koroškem višja, kot je slovensko povprečje.

Medtem pa je slika na Koroškem nekoliko boljša na področju odzivnosti na vabila preventivnega programa Svit, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Zaradi epidemije novega koronavirusa je bil sicer lani po vsej Sloveniji zaznan upad odzivnosti, je pa ta lani v Sloveniji znašala dobrih 64 odstotkov, medtem ko je na Koroškem znašala dobrih 65 odstotkov. Najvišja na Koroškem je bila odzivnost v občini Mislinja, 72-odstotna.

Odzivnost v programu Dora je bila na Koroškem v zadnjem triletnem obdobju 76-odstotna, medtem ko je udeležba v programu Dora bila lani na Koroškem 72-odstotna, kar je za dve odstotni točki manj od povprečja Slovenije.

Da lahko z zdravim načinom življenja in preventivnim ravnanjem preprečimo veliko bolezni, je na novinarski konferenci izpostavil tudi direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre. Poudaril je, da si bolnišnica z znanjem zaposlenih prizadeva sodelovati tudi v preventivnih akcijah, da bi zmanjšali breme bolezni.

Dogodki

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan na Ravnah na Koroškem s projektom Krog življenja ozavešča o pomenu preventive v boju z rakom. Osrednja aktivnost projekta bo 24-urna hoja v parku z začetkom danes ob 17. uri. Po podatkih za 2018 je na Koroškem pojavnost novih primerov raka nad slovenskim povprečjem, umrljivost zaradi raka pa pod.