Search
Close this search box.

S prižigom praznične razsvetljave vstopamo v čarobni december

V več slovenskih mestih in krajih bodo konec tedna zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk, ki simbolično naznanjajo vstop v praznični december. Vstop bodo popestrile zabavne in kulturne prireditve, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S slavnostnim prižigom ponekod odpirajo tudi drsališča in božično-novoletne sejme.
Fotografija je simbolična

V Ljubljani bodo kar za 50 kilometrov prazničnih luči prižgali v petek ob 17.15. Osrednja tema okrasitve, ki jo je zasnoval Urban Modic, je duhovna komponenta z miselnim kaosom. Okrasitev zato nosi naslov Splošni um/duh skupnosti.

Po kratkem kulturnem programu bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko se bo Ljubljana odela v praznično preobleko. Na ta dan se bosta odprla tudi Miklavžev sejem na Prešernovem trgu in ljubljanski praznični sejem na Bregu.

Poleg osvetlitve bodo na ogled še tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju, okrasitev parka Zvezda z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev in 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

Novost letošnjega decembrskega programa bo praznična vasica na Trgu francoske revolucije, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali vse do 17. decembra. Na Gallusovem nabrežju pa bodo na ogled božične jaslice, letos že deseto leto zapored.

Na Turizmu Ljubljana napovedujejo pester decembrski program vse do 8. januarja.

Kar 1,7 milijona prazničnih lučk, največ doslej, bodo v petek prižgali v Mozirskem gaju, kjer bo hkrati zaživela 7. božična bajka Slovenije. Obiskovalcem bo na ogled do 8. januarja.

Tudi v Krškem bodo praznične lučke prižgali v petek, ko se začne praznični december in z njim pestro dogajanje v mestu. Praznična okrasitev privabi številne obiskovalce, ki ta dan uživajo v pestrem programu, ki mu sledi še večerni koncert.

Koper se bo v praznične barve odel v soboto. Posebna gostja letošnjega vstopa v praznični čas bo priljubljena italijanska pevka, igralka in televizijska voditeljica Cristina D’Avena, ki jo poznamo predvsem po tematskih pesmih iz risank. Poleg prižiga lučk, bodo odprli tudi drsališče na Titovem trgu, na Muzejskem trgu pa bo zimska edicija Altroke Istra Gourmet Festivala, kjer bodo lahko obiskovalci poskusili tradicionalne istrske jedi in pijačo.

Tudi v Celju bodo praznično razsvetljavo prižgali v soboto, ko se začne Pravljično Celje, ki v mesto privabi pravljične vile in škrate. V 30 dneh prazničnega dogajanja s številnimi novostmi se bo na sedmih prizoriščih zvrstilo kar 50 različnih dogodkov. Nekaj manj bo lučk, a bogatejša dnevna krasitev.

V Mariboru bodo praznične lučke prižgali 1. decembra, ko se bo začel tudi božični sejem z lokalnimi izdelki ter gostinsko ponudbo na Glavnem trgu. Decembrsko dogajanje v štajerski prestolnici zaznamujejo praznične stojnice, bogat družinski in kulturni program.

Tudi v Velenju bo novoletna jelka v soju prazničnih luči zasijala 1. decembra ob 18. uri s koncertom Ines Erbus in Davida Amara. Praznični projekt Čarobni december 2022 bo v Velenju potekal ves december z bogatim programom v dvoranah in notranjih prizoriščih.

V Slovenj Gradcu bodo praznično razsvetljavo prižgali 1. decembra. Za vstop v veseli december bo poskrbela glasbena skupina DaDžem.

Praznične luči bodo v Portorožu in Piranu zasvetile 2. decembra. Dogajanje bodo bogatili božični sejmi, kotalkališče, otroške predstave, pester glasbeni program, ves mesec pa bo tudi v znamenju penin.

Tudi na Ptuju bodo luči zasvetile 2. decembra na Mestnem trgu. Ob tem bo potekal še animacijski program, na stojnicah pa se bodo obiskovalci lahko okrepčali z različnimi dobrotami. Ob prižigu bodo nastopile ptujske osnovne šole, potekal bo otroški animacijski program, sredi mesta pa bo še koncert. Na ptujski tržnici bodo odprli tudi drsališče.

Na ta dan bodo praznične lučke prižgali tudi v Radovljici, na Bledu in v Novi Gorici, kjer bo ob prižigu ob 17. uri na Bevkovem trgu nastopila skupina Čuki.

Tudi v Kranju bodo kot običajno praznične luči prižgali na občinski praznik 3. decembra. Ker je Kranj Prešernovo mesto, so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve njegovi verzi Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu.

Čez staro mestno jedro se vijejo lesene skulpture, v kanjonu Kokre pa lesene jaslice. Otroci se bodo razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali. Tradicionalni praznični sejem pa bo spremljal pester glasbeni program.

V Novem mestu bodo praznično osvetlitev prižgali 5. decembra, ko bo Glavni trg po dolgem času ponovno obiskal Miklavž. Z novomeškim županom bosta pozdravila meščane, prižgala praznične luči in razsvetlila mesto. Za čaroben prižig lučk bodo poskrbele še novomeške mažoretke in Čarodej Toni. Decembrsko vzdušje bodo obogatile številne prireditve za vse okuse, od praznično obarvanih dogodkov za celo družino do nepozabnih koncertov.

V Murski Soboti prižig prazničnih lučk načrtujejo 5. decembra, gorele bodo pa do 6. januarja. Hkrati z lučkami bodo odprli tudi drsališče, ki bo obratovalo do 5. januarja, in sicer v drevoredu Martina Luthra.

Podrobnejši pregled prižigov lučk po Sloveniji je na voljo na sta.si/qPl3At.

Besedilo: Vlasta Ivić

Dogodki

V več slovenskih mestih in krajih bodo konec tedna zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk, ki simbolično naznanjajo vstop v praznični december. Vstop bodo popestrile zabavne in kulturne prireditve, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S slavnostnim prižigom ponekod odpirajo tudi drsališča in božično-novoletne sejme.