Search
Close this search box.

S koronavirusom okuženih 66 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter 69 otok v vrtcih in šolah

Pouk v osnovnih in srednjih šolah se lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu objavili na ministrstvu za izobraževanje.

Tudi po četrtem tednu šolskega leta 2020/2021 podatki kažejo, da se bo pouk odvijal po zelenem modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. Še vedno ni razloga, da bi bilo drugače, so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Preberite tudi: Na Koroškem 16 novih okužb, v Sloveniji 184

Na dan 25. september 2020 je bilo med zaposlenimi v vrtcih 22 takšnih, pri katerih je bil ugotovljen sum na okužbo, torej jim je bila odrejena karantena, v osnovni šoli je med zaposlenimi takšnih 100, v srednjih šolah pa 9. Okuženih z virusom Covid-19 pa jih je na ta datum 10, ki so zaposleni v vrtcih, 47 zaposlenih v osnovnih in 9 v srednjih šolah.

Med vrtčevskimi otroci je na dan 25. september 2020 v karanteni 20 otrok, v osnovni šoli 166 učenk in učencev ter 68 dijakinj in dijakov srednjih šol. Okuženi z virusom Covid-19 pa so na ta dan 3 vrtčevski otroci, 41 osnovnošolcev in 25 srednješolcev.

Poleg tega je v karanteni še 6 oddelkov vrtčevskih otrok (104 otroci), 40 oddelkov osnovnošolcev (859 učenk in učencev) ter 20 oddelkov srednješolcev (469 dijakinj in dijakov).

V začetku tedna je sicer šolski sindikat Sviz ministrico za izobraževanje Simono Kustec z dopisom pozval, naj s sindikatom začne pogovore o reševanju problemov v vzgoji in izobraževanju. Posebej so opozorili na kadrovsko preobremenjenost, saj so, tako sindikat, zaposleni preobremenjeni z dodatnimi nalogami, ki jih terjajo prilagoditve, povezane s covidom-19, obremenitev zaradi večanja števila odrejenih karanten in bolniških odsotnosti pa zaposleni ne zmorejo.

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da je “način vzgojno-izobraževalnega dela po ‘modelu B’ za vse vzgojno-izobraževalne zavode dodatno obremenjujoč, a obvladljiv v obstoječi sistemizaciji”.

Problematiki obremenitve zaposlenih ob odsotnosti kadra posvečajo posebno pozornost, v dnevnem stiku pa so tudi z ravnatelji, kjer imajo izbruhe virusa. Kot so pojasnili, šole in zavodi zaenkrat situacije še zmorejo reševati interno ter še ni prišlo do zaustavitve sistema zaradi kadrovskih pomanjkanj. “Smo pa v okviru ministrstva usklajeno dogovorjeni in pripravljeni pomagati, tako organizacijsko kot finančno, ko bo za posamezno šolo nastopil specifičen – interno nerešljiv primer,” so zapisali za STA.

Dodali so še, da pripravljajo predlog vzpostavitve za državo povsem novega sistema organizirane pomoči vrtcem in šolam na tem področju.

Ministrstvo pa je podprlo tudi brezplačno cepljenja proti gripi in možnost brezplačnega testiranja na okužbo s covid-19 za zaposlene v vzgoji ter izobraževanju. Predlog je vključen v peti paket ukrepov proti koronavirusu, so zapisali.

Vir: STA, www.gov.si

Pouk v osnovnih in srednjih šolah se lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu objavili na ministrstvu za izobraževanje.