S kolesi po Koroški in širše tudi letos ob podpori vlaka in avtobusa

V podporo vse bolj priljubljenemu kolesarjenju so pristojni tudi letos uredili javne prevoze za kolesarje po Koroški in širše. Med Velenjem in Labotom ob koncih tedna vozi Štrekna bus, po koroški železniški progi pa vlak, ki v preurejenih vagonih sprejema tudi kolesa. Letos vozi ob sobotah in v nedeljo, 15. avgusta, a do Pliberka samo še danes.

Avtobusna povezava s t.i. Štrekna busom je med Velenjem, Dravogradom in avstrijskim Labotom (Lavamünd) stekla prejšnji konec tedna. Štrekna bus bo vse do 26. septembra vozil vsako soboto in nedeljo dvakrat dnevno, na voznem redu pa je tudi dodatna opoldanska vožnja med Velenjskim jezerom in Mislinjo.

V minulih letih se je projekt financiral iz mednarodnega projekta Trans-Borders, letos pa so našli nove vire financiranja. Kot so sporočili iz Regionalne razvojne agencije (RRA) Koroška, izvedbo prevozov s Štrekna busom letos omogočajo občine Dravograd, Mislinja, Slovenj Gradec in Velenje, RRA Koroška ter v mednarodnem delu avstrijski partner Verkehrsverbund Kärnten.

Izkušnje iz lanskega leta so pokazale, da so ravno konci tedna tisti, ki so pri kolesarjih najbolj priljubljeni. Lani je Štrekna bus v treh mesecih obratovanja prepeljal 805 potnikov in 651 koles.

V Labotu je možen prestop na kolesarki avtobus do Volšperka (Wolfsberg), v Velenju pa tudi na Bicikel bus, ki letos premierno povezuje Velenje z Logarsko dolino. Cena voženj s Štrekna busom ostaja nespremenjena, tudi letos pa omogočajo brezplačen prevoz koles.

Kot so ob tem še poudarili na RRA Koroška, je takšno navezovanje javnega potniškega prometa na kolesarske poti na Koroškem in Šaleškem še posebej pomembno na dveh problematičnih odsekih, in sicer med Otiškim Vrhom in Dravogradom ter med Velenjem in Gornjim Doličem, kjer kolesarska infrastruktura še ni urejena.

Že peto leto pa se lahko kolesarji s Štajerske oz. Maribora proti Koroški in nazaj prepeljejo s kolesarskim vlakom. Poletni sobotni kolesarski vlak med Mariborom, Prevaljami in avstrijskim Pliberkom je z vožnjami začel že junija, poleg vseh sobot do 28. avgusta pa bo po koroški progi peljal tudi v nedeljo, 15. avgusta.

Zaradi del na železnici na avstrijski strani pa bo kolesarski vlak od vključno 17. julija do konca avgusta vozil samo med Mariborom in Prevaljami.

Lani je kolesarski vlak na tej relaciji v 11 dneh obratovanja prepeljal 620 potnikov in 217 koles. Prevoz koles je plačljiv, na RRA pa navajajo, da v veljavi ostaja nižja cena za prevoze koles.

Poletni kolesarski vlak po koroški železniški progi je sicer rezultat sodelovanja med Slovenskimi železnicami, direkcijo za infrastrukturo, RRA Koroška in RRA Podravje Maribor.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije