Search
Close this search box.

S 13. septembrom se v šole po vseh slovenskih regijah ponovno vrača TOM nahrbtnik

S 13. septembrom se v šole po vseh slovenskih regijah ponovno vrača TOM nahrbtnik. Gre za akcijo programa TOM Telefon pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se je začela 17. maja, na mednarodni dan otroških telefonov, in se bo zaključila 20. novembra, na rojstni dan TOM Telefona.

»Izkušnja šolanja od doma in socialne distance je bila za mnoge otroke in mladostnike zahtevna. Nekateri se še vedno soočajo z njenimi posledicami, zato smo 17. maja 2022, na mednarodni dan otroških telefonov, organizirali vseslovensko akcijo »TOM potuje, otroke obiskuje«. Nahrbtnik TOM telefona potuje po vseh slovenskih regijah in obiskuje osnovne šole. Vsaka šola, ki se vključi, gosti nahrbtnik 7 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o TOM telefonu. V nahrbtniku se nahajajo vsi potrebni materiali za izvedbo delavnice (navodila za učitelje, powerpoint predstavitev, spominska knjiga, škatlica za anonimna vprašanja otrok, majica, plakati, zloženke, banner za na spletno stran, video nagovor predsednika Nacionalne mreže TOM telefona, dr. Alberta Mrgoleta),« pove Darja Groznik, predsednica ZPMS.

Tjaša Bertoncelj strokovna vodja Nacionalne mreže TOM telefon za otroke in mladostnike nadaljuje: »Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. Razredniki in razredničarke bodo na delavnici otroke povprašali tudi o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo/ne upajo/ne želijo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi. Vse anonimno podane odgovore otrok bomo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili spletne objave. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije bomo kot zaključek akcije, en razred v vsaki regiji nagradili za najbolj izvirno razlago TOM-ovega slogana »Odgovor je pogovor®««. 

Zainteresirane šole se lahko še vedno prijavijo na e-mail: tomtelefon@zpms.si.

Za akcijo so se pri ZPMS odločili, ker so opazili, da se otroci in mladi zapirajo vase, vedno težje spregovorijo o svojih težavah ali vprašanjih, ki si jih postavljajo in z njimi ostajajo sami. V ta namen s TOM nahrbtniki tudi v tem šolskem letu potujejo po Sloveniji in obiskujejo osnovne šole. Želijo si, da bi vsaka šola 7 dni gostila TOM nahrbtnik, ki bo opomnil otroke in mladostnike, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo TOM vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor.

Pozivamo šole koroške regije – ker imate izjemen vplivna socialni in čustveni razvoj otrok, da pristopite k akciji TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE in omogočite vašim učencem, da so informirani o njim pomembnem »izhodu v sili«,” dodajajo pri ZPMS.

Pri tem naj še omenimo, da so v koroški regiji prvi prevzeli TOM nahrbtnik na OŠ Franja Goloba Prevalje, in sicer maja, ko so začeli akcijo. S 13. septembrom ga pričakujejo na OŠ Vuzenica, prišel pa bo iz Dravograda.

Dogodki

S 13. septembrom se v šole po vseh slovenskih regijah ponovno vrača TOM nahrbtnik. Gre za akcijo programa TOM Telefon pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se je začela 17. maja, na mednarodni dan otroških telefonov, in se bo zaključila 20. novembra, na rojstni dan TOM Telefona.