Rožnati oktober tudi na Koroškem

FOTO: NIJZ
FOTO: NIJZ

Ob Rožnatem oktobru je Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne pripravil več izobraževalnih dogodkov, kjer so udeleženke osveščali o raku dojke, ki letno povzroči okoli 400 smrti v Sloveniji in okoli 87 000 v vsej Evropski uniji. 

Oktober je že tradicionalno mesec boja proti raku dojke, ki ga označuje simbol rožnata pentlja. Različne zdravstvene in izobraževalne organizacije ob tej priložnosti organizirajo aktivnosti z namenom ozaveščanja javnosti o tej bolezni, gre namreč za najpogostejšo obliko raka pri ženskah, ki pa je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Neda Hudopisk, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Ravne, je povedala: »Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.« Dodala je še, da je »pri samopregledovanju dojk treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri opaženih spremembah se je potrebno posvetovati z izbranim zdravnikom.« 

V oktobru je tako NIJZ OE Ravne pripravil informativne stojnice za obiskovalce v nekaterih zdravstvenih domovih in nakupovalnih središčih, osrednji dogodek pa je bilo »Srečanje ob rožnatem oktobru«, kjer so udeleženci dobili informacije in praktične napotke v zvezi s preprečevanjem rakavih obolenj, obiskovalke so lahko preizkusile tehniko samopregledovanja dojk na modelih in si o tem ogledale kratek filmček, možen pa je bil tudi pregled dojk za udeleženke. Srečanje je organiziralo Koroško društvo za boj proti raku v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ravne in NIJZ OE Ravne.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila