Rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov tudi letos podaljšan

Rok za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil za preteklo leto je tudi letos podaljšan. Pred kratkim sprejeti zakon za pomoč podjetjem ob dvigu cen energentov je oba roka podaljšal do 30. aprila.

Roki za predložitev letnih poročil Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve ter za oddajo davčnih obračunov Finančni upravi RS (Furs) so bili zaradi epidemije covida-19 podaljšani že v letu 2021 in 2020.

Obračune davka od dohodkov pravnih oseb in obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti morajo zavezanci vložiti pri Fursu, kjer so spomnili, da je 30. aprila sobota, zato je skrajni rok za oddajo torek, 3. maj. Do omenjenega datuma se podaljšuje tudi rok za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Podaljšanje obeh rokov določa zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki ga je DZ sprejel v začetku minulega tedna. Vlada je vanj zapisala pomoč podjetjem in kmetijstvu zaradi dviga cen energentov, podaljšanje rokov za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil pa so poslanci vanj dodali med obravnavo v DZ na predlog poslanskih skupin koalicije.

Podaljšanja rokov bodo veseli predvsem računovodje, katerim so interventni zakoni za pomoč ob epidemiji ter drugi protikoronski ukrepi v času od izbruha epidemije covida-19 spomladi 2020 znatno povečali obseg dela.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije