Search
Close this search box.

Richard Chamberlain, poželenja vreden duhovnik iz Pesmi ptic trnovk, slavi 90 let

Ameriški igralec Richard Chamberlain, ki ga označujejo tudi kot kralja mini serij, na današnji dan slavi 90. rojstni dan. Številne vloge je ustvaril tudi v filmu in na odrskih deskah. Sredi 80. let minulega stoletja je postal predmet poželenja številnih po svetu kot duhovnik v seriji Pesem ptic trnov.

Srca občinstva po vsem svetu je Chamberlain pred tem osvojil tudi z naslovno vlogo v priljubljeni zdravniški seriji Dr. Kildare.

A nobena od njegovih igralskih vlog ni bila težja od vloge, ki jo je igral v resničnem življenju. Da je heteroseksualni moški, se je javno pretvarjal vse do leta 2003. Pri 69 letih, ko je menil, da nima več česa izgubiti, je v v avtobiografiji Shattered love: a memoir javnosti razkril svojo homoseksualnost.

Danes živi na Havajih in pravi, da že dlje časa brez vseh skrivnosti, je nedavno poročal španski El Pais.

George Richard Chamberlain se je kot drugi otrok trgovskega potnika Charlesa Axioma Chamberlaina in gospodinje Else Winnifred rodil 31. marca 1934 na Beverly Hillsu v Kaliforniji. Na prigovarjanje babice in željo matere je vpisal študij igralstva na kolidžu Pomona v Claremontu.

V času študija je soustanovil gledališko skupino Company of Angels in se v poznih 50. letih minulega stoletja začel pojavljati v televizijskih serijah. Septembra 1961 je nastopil v prvi epizodi serije Dr. Kildare, ki ga je izstrelila med zvezde. V tem času je izkazal tudi pevski talent in posnel nekaj hitov. Za vlogo zdravnika Jamesa Kildarea je leta 1963 prejel zlati globus. Po letu 1966, ko se je že naveličal bolnike spraševati, kako se počutijo, pa se je preselil na gledališke odrske deske.

Nekaj časa je preživel v Veliki Britaniji, kjer je v gledališču Birmingham Repertory nastopil v vlogi Hamleta. V zgodovino se je zapisal kot prvi Američan po Johnu Barrymoru, ki je igral Hamleta v tem gledališču.

V 70. letih minulega stoletja je ustvaril pomembnejše vloge v filmih, kot so Lady Caroline Lamb (1972), v katerem je upodobil lorda Byrona, Trije mušketirji (1973) in Grof Monte Kristo (1975). Leta 1976 je svoj pevski talent znova pokazal v muzikalu o Pepelki The Slipper and the Rose. V poznih 70. in 80. letih se ga je prijel vzdevek kralj mini serij. Med drugim je nastopil v serijah Šogun (1980) in Pesem ptic trnovk (1983). Slednja je nastala po romanu avstralske pisateljice Colleen McCullough. Za obe vlogi si je prislužil zlasti globus.

Je tudi prvi igralec, ki je odigral vlogo Jasona Bourna, naslovnega junaka televizijske miniserije The Bourne Identity (1988).

V 90. letih je nastopal na Broadwayju. V zadnjih letih ga je bilo videti v manjših vlogah v priljubljenih serijah, kot so Razočarane gospodinje, Spamalot, Zadoščenje ter Bratje in sestre. Njegov zadnji film je Finding Julia iz leta 2019.

Vir: STA

Dogodki

Ameriški igralec Richard Chamberlain, ki ga označujejo tudi kot kralja mini serij, na današnji dan slavi 90. rojstni dan. Številne vloge je ustvaril tudi v filmu in na odrskih deskah. Sredi 80. let minulega stoletja je postal predmet poželenja številnih po svetu kot duhovnik v seriji Pesem ptic trnov.