Search
Close this search box.

Reke bodo danes še naraščale, tudi Drava. Možna razlivanja

Večina slovenskih rek ima velike pretoke in bodo danes še naraščale, saj v večjem delu Slovenije močno dežuje. Možna so razlivanja zlasti v južni, jugozahodni, osrednji in vzhodni Sloveniji, so sporočili s Centra za obveščanje RS.

Naraščajo Pesnica, Sotla v spodnjem toku in Krka s pritoki. Razlivajo se Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku ter Ljubljanica. Pretok Save se bo prehodno nekoliko zmanjšal, nato ponovno povečal, pretoka Ljubljanice in Drave se bosta danes še nekoliko povečala. Polnijo se tudi kraška polja.

V ponedeljek in torek bodo reke po Sloveniji večinoma upadale. Morje je v jutranjih urah poplavljalo nižje dele obale. Gladina morja bo danes ter v ponedeljek med 5. in 9. uro in v torek še povišana. Morje lahko nižje dele obale poplavi v višini okoli 30 centimetrov.

Reka Drava je na območju občine Dravograd zaradi posledic večdnevnega deževja močno narasla že v sredi novembra.

Močan veter je že v soboto zajel del Primorske, kjer je na vozišče podiral drevesa. Gasilci iz 21 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov ter iz skladiščnih prostorov podjetja.

Sprožila sta se tudi dva zemeljska plazova, in sicer v Podgorju, občina Slovenj Gradec in v Tolminu, kjer je poškodoval del vozišča.

Dogodki