Search
Close this search box.

Regijska štipendijska shema (RŠS) že več kot desetletje mlade spodbuja prek sofinanciranja kadrovskih štipendij

Problematika pridobivanja ustreznih kadrov v podjetjih je vedno večja, razlogov za to je veliko: izobraževalni programi mladih pogosto niso skladni s pričakovanji in potrebami delodajalcev, vse več je visoko izobraženega kadra – primanjkuje pa kadrov na poklicni in srednješolski ravni. Za zmanjšanje vrzeli so potrebni dobro načrtovani ukrepi tako na državni ravni kot tudi s strani delodajalcev.

V vseh dvanajstih regijah se na območju celotne Slovenije ob znatni podpori Republike Slovenije in Evropske Unije izvaja instrument Regijska štipendijska shema, kratko imenovano RŠS, katerega namen je delodajalcem zagotoviti ustrezen kader s pomočjo sofinanciranja kadrovskih štipendij v višini 50 % podeljene kadrovske štipendije delodajalca in celo v višini 70 % kadrovske štipendije, če je ta opredeljena v Politiki štipendiranja za obdobje 2015-2019.

Štipendist vsako šolsko/študijsko leto pri delodajalcu, ki ga štipendira, opravi delovno prakso, skozi katero štipendist spozna dejavnost in delo v podjetju, delodajalec pa prepozna njegove poklicne potenciale. Po zaključku izobraževanja sledi zaposlitev pri delodajalcu.

Na področju koroške regije začetki izvajanja sofinanciranega kadrovskega štipendiranja segajo v leto 2005. Regijska štipendijska shema Koroška (RŠS Koroška), takrat še pod imenom Koroška štipendijska shema je nastala kot ukrep Koroške regije na (ne)obetavne ugotovitve dolgoletnih projektnih raziskav: mladi se po zaključenem izobraževanju ne vračajo nazaj v regijo iz univerzitetnih središč in se ne izobražujejo za poklice, ki so v regiji zaposljivi; na trgu dela vlada vrzel med ponudbo in povpraševanjem po kadrih; strukturna brezposelnost v regiji je visoka.

V celotnem obdobju izvajanja je bilo v instrument Regijska štipendijska shema Koroška vključenih že preko 600 štipendistov in 200 delodajalcev iz območja koroške regije.

Dogodki