Search
Close this search box.

Razlike glede števila okužb med regijami so velike. Na Koroškem trenutno ni večjega žarišča

V Sloveniji so v torek opravili 6017 PCR testov in potrdili 952 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,8 odstotka, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb pa 728, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 485 bolnikov, 92 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 55 oseb, štiri so umrle.

Kot smo že poročali, so v torek v Sloveniji potrdili manj kot 1000 novih okužb. Zdaj pa je podrobnosti glede najnovejših epidemioloških podatkov v Sloveniji na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 predstavila vladna govorka Maja Bratuša.

Glede na to, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, epidemiološke razmere v rdeči obalno-kraški regiji, pa se izboljšujejo, utegne vlada sprejeti tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij. “Ob tem posavska regija ostaja stabilno v rumeni fazi,” je dejala Bratuša in dodala, da se epidemiološke razmere v pomurski, zasavski in primorsko-notranjski regiji v zadnjih dneh počasi izboljšujejo.

V skladu z Načrtom sproščanja se še vedno nahajamo v oranžni fazi. Eden od pogojev za prehod v rumeno fazo (manj kot 500 hospitaliziranih) je sicer izpolnjen, drugi pa še ne. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov mora namreč pasti pod 600, trenutno pa znaša 728. Danes se bo vlada seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami in na podlagi priporočil Svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje presodila, če je potrebno katere izmed veljavnih ukrepov prilagoditi, je napovedala Bratuša.

Včeraj je bilo ob opravljenih 6.017 PCR testih potrjenih 952 novih okužb. Včeraj je bilo sicer opravljenih tudi 25.046 hitrih antigenskih testov, je navedla vladna govorka. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 728 (včeraj 764).

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo: Celje 30, Šentjur 15, Velenje 17, Kočevje 16, Novo mesto 11, Domžale 13, Kamnik 15, Jesenice 11, Tržič 13, Kranj 26, Radovljica 23, Nova Gorica 18, Sežana 12, Piran 16, Izola 11, Koper 33, Ljubljana 121, Maribor 50, je naštela Bratuša.

Danes imamo hospitaliziranih 485 pacientov, 21 manj kot včeraj, kar je še 14 manj kot v soboto, ko je prvič po koncu oktobra število hospitalizacij padlo pod 500. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 92 pacientov, žal sta to 2 pacienta več kot smo poročali včeraj, je pojasnila Bratuša.

Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 38 pacientov, odpuščenih pa 55. V UKC Ljubljana danes zdravijo 163 covidnih pacientov, od tega 28 na intenzivni terapiji. Umrle pa so 4 osebe.

Na novinarski konferenci pa je sodelovala tudi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, ki je med drugim povedala, da se situacija na Primorskem izboljšuje, ampak počasi. Do največ okužb prihaja v domačem okolju, zato je nujno potrebno, da ljudje upoštevajo karanteno.

Težko pa je povedati, zakaj prihaja do tako velikih razlik med regijami, zakaj na nekaterih območjih toliko okužb, ker večjih žarišč ni zaznati, je na novinarsko vprašanje, zakaj je na Koroškem spet toliko okužb, ali so zabeležili kakšno posebno žarišče, odgovorila Čakš Jager.

V Sloveniji so v torek opravili 6017 PCR testov in potrdili 952 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,8 odstotka, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb pa 728, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 485 bolnikov, 92 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 55 oseb, štiri so umrle.