Ravne na Koroškem tudi letos “Prostovoljstvu prijazno mesto”

31578044_901858683320266_788228091972419584_n

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. Hkrati so tudi prepričani, da je prostovoljsko delo občanov še kako pomembno za življenje v skupnosti, zato si zasluži posebno pozornost. V kriznih časih in na ekonomsko šibkejših področjih pa je prostovoljstvo še toliko večjega pomena.

S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« so izpostavljene občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« se je podeljeval prvič v letu 2014, med prejemniki pa je bila prvič tudi Občina Ravne na Koroškem.

Prejemnike naziva je strokovna komisija izbirala glede na različne kriterije:
• Občina finančno podpira delovanje različnih prostovoljskih organizacij.
• Občina upošteva stroške, ki nastajajo v prostovoljstvu, kot upravičen strošek prijavitelja na občinski razpis.
• Občina upošteva prostovoljsko delo kot lastni delež sofinanciranja projektov.
• Občinska uprava aktivno sodeluje (s svojimi službami ali s spodbudo zaposlenih) pri Dnevu za spremembe ali drugih večjih prostovoljskih akcijah.
• Občina zagotavlja prostorsko infrastrukturo za delovanje prostovoljskih organizacij z brezplačnim najemom ali subvencionirano ceno najema prostorov.
• Župan se vsaj enkrat letno javno zahvali prostovoljcem za njihovo delo.

Občina Ravne na Koroškem je v letu 2018 ponovno izpolnila kriterije in bila izbrana za prejemnico naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto – 2018«.

Priznanje je Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva Občini Ravne na Koroškem podelila na slovesni prireditvi v torek, 15. maja 2018, v Kulturnem domu v Krškem. Priznanje je po pooblastilu župana dr. Tomaža Rožena kot predstavnica občine prevzela Darja Čepin, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti.

Naziv so potrdili za dobro razvito medgeneracijsko sodelovanje; za uspešen program Mladi za starejše, ki ga izvajamo skupaj z Gimnazijo in Srednjo šolo Ravne na Koroškem ter društvom upokojencev, za spodbujanje delovanja Koroškega medgeneracijskega centra ter ostalih društev in organizacij, ki delujejo na področju prostovoljstva v občini, za aktivno vključitev v vseslovensko akcijo »Dan za spremembe«, v okviru katere so organizirali občinsko čistilno akcijo ter osrednji dogodek na tržnici ter še za številne druge ukrepe, ki jih izvajajRavno na področju prostovoljstva.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.