Search
Close this search box.

Ravne na Koroškem tudi letos “Prostovoljstvu prijazno mesto”

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. Hkrati so tudi prepričani, da je prostovoljsko delo občanov še kako pomembno za življenje v skupnosti, zato si zasluži posebno pozornost. V kriznih časih in na ekonomsko šibkejših področjih pa je prostovoljstvo še toliko večjega pomena.

S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« so izpostavljene občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« se je podeljeval prvič v letu 2014, med prejemniki pa je bila prvič tudi Občina Ravne na Koroškem.

Prejemnike naziva je strokovna komisija izbirala glede na različne kriterije:
• Občina finančno podpira delovanje različnih prostovoljskih organizacij.
• Občina upošteva stroške, ki nastajajo v prostovoljstvu, kot upravičen strošek prijavitelja na občinski razpis.
• Občina upošteva prostovoljsko delo kot lastni delež sofinanciranja projektov.
• Občinska uprava aktivno sodeluje (s svojimi službami ali s spodbudo zaposlenih) pri Dnevu za spremembe ali drugih večjih prostovoljskih akcijah.
• Občina zagotavlja prostorsko infrastrukturo za delovanje prostovoljskih organizacij z brezplačnim najemom ali subvencionirano ceno najema prostorov.
• Župan se vsaj enkrat letno javno zahvali prostovoljcem za njihovo delo.

Občina Ravne na Koroškem je v letu 2018 ponovno izpolnila kriterije in bila izbrana za prejemnico naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto – 2018«.

Priznanje je Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva Občini Ravne na Koroškem podelila na slovesni prireditvi v torek, 15. maja 2018, v Kulturnem domu v Krškem. Priznanje je po pooblastilu župana dr. Tomaža Rožena kot predstavnica občine prevzela Darja Čepin, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti.

Naziv so potrdili za dobro razvito medgeneracijsko sodelovanje; za uspešen program Mladi za starejše, ki ga izvajamo skupaj z Gimnazijo in Srednjo šolo Ravne na Koroškem ter društvom upokojencev, za spodbujanje delovanja Koroškega medgeneracijskega centra ter ostalih društev in organizacij, ki delujejo na področju prostovoljstva v občini, za aktivno vključitev v vseslovensko akcijo »Dan za spremembe«, v okviru katere so organizirali občinsko čistilno akcijo ter osrednji dogodek na tržnici ter še za številne druge ukrepe, ki jih izvajajRavno na področju prostovoljstva.

Dogodki