Search
Close this search box.

Ravne letos spreminjali pod sloganom “Najbolj zlata je prostovoljska lopata” (FOTO)

V mesecu aprilu obeležujemo Dan za spremembe, ki letos poteka pod sloganom »Najbolj zlata je prostovoljska lopata«.

Že vrsto let se na Ravnah na Koroškem družijo in širijo željo, da spreminjajo mesto. Letos je živahno in razposajeno prostovoljsko druženje potekalo v soboto, 6. aprila 2024.

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije akcija poteka že petnajsto leto zapored in povezuje številne akterje po celi Sloveniji, tokrat še posebej z namenom prostovoljskega prispevka h grajenju bolj odpornih skupnosti. Vsako leto se zastavi nova tema, v okviru katere se aktivira celo Slovenijo.

Letos je to tema Najbolj zlata je prostovoljska lopata. Prostovoljska roka pa se seveda ne ustavi samo pri vihtenju lopate. Lahko stke prijateljske medgeneracijske niti, s svinčnikom razreši še tako zahtevno nalogo učne pomoči, posadi drevo, poboža ranjeno žival ali samo pomaha človeku. Organiziranih bo 161 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo spodbujanje prostovoljskega prispevka h grajenju bolj odpornih skupnosti. Aktivnosti bodo potekale v več kot 74 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 525 organizacij in več kot 5.700 prostovoljcev.

V okviru »Dneva za spremembe – Najbolj zlata je prostovoljska lopata« in dneva za zdravje je bilo organiziranih več različnih akcij, v katere se je vključilo veliko število ljudi. 

Potekala je občinska čistilna akcija na različnih lokacijah našega mesta in v katero se je vključilo in se je udeležilo okoli 700 ljudi.

Na Mestnem platoju je potekalo srečanje ob stojnici, kjer so se predstavila številna društva, zavodi in vsi so soustvarjali prijetno sobotno dopoldan in za(čutili) dobro.

Z njimi so bili: Društvo projekt človek – Regijski sprejemni center Koroške, Ljudska univerza Ravne, Karitas Ravne, Bukvarna Ajta, Združenje multiple skleroze –  Društvo Koroške, Društvo diabetikov Mežiške doline, Območna enota nacionalnega inštituta za javno zdravje, Koroško društvo za boj proti raku, Društvo Altra – odbor za novosti v duševnem zdravju, Koroški medgeneracijski center, Sožitje Mežiške doline, Društvo srčnih bolnikov – Koronarni klub Mežiške doline, Zdravstveno vzgojni center, Koroški medgeneracijski center,  Slovensko društvo za celiakijo, Podružnica Koroška, Društvo Altra – odbor za novosti v duševnem zdravju, Društvo Altra – odbor za novosti v duševnem zdravju, Bivalne enote na Ravnah CUDV Črna,  Društvo šola zdravja in Skupine starih ljudi za samopomoč v nacionalni in lokalnih mrežah LUČKA, Območno združenje RKMD, Zdravstveno vzgojni center, AMD Ravne na Koroškem, Policija Ravne, PGD Ravne, Invalidsko Društvo ILCO za Koroško, Čebelarsko društvo ravne na koroškem, Pizza Lab, Vrtec Ravne, Osnovne šole Juričevega Drejčka, Prežihovega Voranca in Koroških jeklarjev, JKP Ravne, ZKŠTM Ravne in organizator dneva za spremembe Občina Ravne na Koroškem in seveda vso cenjeno občinstvo.

Poleg številnih in zanimivih predstavitev na stojnicah in še bolj zanimivih delavnic je potekal izredno pester kulturni program s plesom, petjem, igranjem na inštrumente otrok Vrtca Ravne ter osnovnih šol in srednjih šol.

Nagovoril jih je župan podžupan Andrej Erjavec in predstojnica Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk,  dr. med., spec. javnega zdravja.

Dan za spremembe je pustil na Ravnah poseben pečat. Začutili so dobro. Seveda ob pomoči in sodelovanju vseh, ki ste z njimi obogatili ta lep, sončen in prijeten dan.

V Občini Ravne so zapisali:Stvari so takšne, kot so, dokler se ne spremenijo. In skupaj smo jih ta dan spreminjali. Hvala vam.”

Vir: Občina Ravne.si

Fotogalerija

V mesecu aprilu obeležujemo Dan za spremembe, ki letos poteka pod sloganom »Najbolj zlata je prostovoljska lopata«.