Ravnatelji z MIZŠ pripravili načrt vračanja otrok v šolo, do 20. januarja v klopeh vsi osnovnošolci

Po načrtu, ki ga je pripravilo 12 ravnateljev v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, bi se prihodnjo sredo, 6. januarja, v šole vrnili učenci prve triade, 13. januarja otroci do 5. razreda, še teden dni kasneje pa vsi ostali osnovnošolci, je poročal POP TV. A končno besedo o tem bo imela vlada, ki naj bi o tem odločala prav v sredo.
šola, klopi prazne

Kot poroča televizija, je 12 ravnateljev z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), na današnjem sestanku pripravilo načrt za začetek postopnega odpiranja šol, ki predvideva, da bi v prvih dveh tednih po novem letu v razrede uvedli vse osnovnošolce.

Načrt predvideva datume, ki se jih je že omenjalo: prihodnji teden po torku bi se v šolo vrnili otroci s posebnimi potrebami, že v sredo bi se v šolske klopi vrnili učenci prvega triletja, teden kasneje, predvidoma v ponedeljek, 11. januarja, ali sredo, 13. januarja, bi se v šolske klopi vrnili še otroci do 5. razreda. Še teden kasneje bi se po načrtu v šole vrnili tudi ostali osnovnošolci, sta poročala POP TV in spletni Večer.

“Novost je v tem, da se v šole ne bodo vračali v ponedeljek. Da se dobro pripravimo, bo postopnost potekala ob sredah. V prvem tednu po novem letu bi v šolo prišla prva triada, v naslednjem letu bi jo dopolnili s 4. in 5. razredom, teden pozneje pa še tretja triada,” je za POP TV povedal ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prežihov Voranc Marjan Gorup.

Pri tem ravnatelj opozarja, da svoje mnenje o tem načrtu podati še Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po njegovih besedah je cilj, da bi se v šolske klopi vrnili vsi učenci, ker “je zdaj psihološka slika otrok, ki so zelo dolgo časa delali od doma, zelo slaba”.

Po poročanju POP TV so učitelji pripravljeni narediti vse, tudi izvesti pouk v turnusih, če bi s tem omogočili vrnitev otrok v šole. Se jim pa zdijo nekatere trenutne zahteve NIJZ neizvedljive. Kot primer so izpostavili priporočilo o 1,5 metra razdalje med učenci, za katerega predlagajo, da se ukine in nadomesti z dikcijo “na čim večjo razdaljo med učenci v razredu”.

V precej večji negotovosti so po poročanju POP TV vrtci. Na ministrico za izobraževanje Simono Kustec so danes naslovili odprto pismo, ker ne vedo, kaj načrtuje od prihodnjega tedna dalje.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.