Ravnatelj OŠ Prebold ostaja na položaju, moral pa se je opravičiti. Plačal bo tudi 1500 evrov kazni

Ravnatelj Osnovne šole Prebold Peter Žurej, ki je na pristojne nedavno naslovil prošnjo za dokaze o tem, da virusi povzročajo bolezni in kako učinkovita so cepiva proti covidu-19, po četrtkovi izredni seji sveta zavoda ostaja na položaju, saj sta za njegovo razrešitev glasovala le dva svetnika. Žurej pa se je moral opravičiti, poročajo mediji.
šola, klopi prazne

Po poročanju medijev sta Žurejevo razrešitev, ki jo je dvakrat zahtevala tudi šolska inšpekcija, podprla le dva od 11 članov sveta zavoda.

Predsednik sveta zavoda Marjan Golavšek in Mojca Štruc pa sta po omenjeni odločitvi odstopila, je razvidno iz objav na družbenih omrežjih. Premier Janez Janša je odstop pozdravil kot pravilno in načelno odločitev. “Potrebna je jasna ureditev imenovanja in razrešitve ravnateljev, ki ne bo več dopuščala samovolje in neodgovornosti. Gre namreč za dobrobit otrok in tu ne sme biti kompromisov,” je Janša zapisal na Twitterju.

Kot je po seji povedal Golavšek, je povsem jasno, da je ravnatelj kršil predpise. Svetu, ki ga kljub temu ne razreši, zato ne more predsedovati. Žurej je priznal kršenje predpisov oz. vladnih odlokov, namenjenih preprečevanju širjenja epidemije covida-19, pravi. “To je povsem jasno tudi iz pravnih podlag, ki nam jih je zagotovila sodelavka občine Prebold,” je še dodal Golavšek.

Namesto razrešitve se je svet z ravnateljem dogovoril, da bo sam plačal 1500 evrov kazni, ki naj bi jo zaradi njegovih dejanj prejela Osnovna šola (OŠ) Prebold. Dogovorili so se tudi, da se bo Žurej javno opravičil, kar je storil z današnjo izjavo, v kateri je obžaloval kršitve zakonodaje ter obljubil, da jih ne bo ponovil, poročajo mediji.

Pred začetkom letošnjega šolskega leta je Žurej napovedal, da pogoja PCT ne bo preverjal. Ministrstvo za izobraževanje je zato sprejelo sklep, da lahko ob kršitvah predpisov, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa, na posamezni šoli uvedejo pouk na daljavo. Na to so Žureja posebej opozorili z ministrstva, inšpektorata za šolstvo, preboldske občine ter sveta zavoda.

Po tej grožnji je Žurej popustil ter na šoli uvedel preverjanje pogoja PCT s podpisovanjem izjav. Na prvi šolski dan je Žurej zagotovil tudi, da uporablja masko.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.