Search
Close this search box.

Ravnatelj OŠ Koroški jeklarji: “Če se že izvajajo presejalni testi, mi ni razumljivo, zakaj se morajo na določen dan v tednu”

Otroci prvega triletja so včeraj ponovno sedli v šolske klopi po vsej državi, med drugim tudi na Ravnah na Koroškem, kjer so na OŠ Koroški jeklarji bili vsi rezultati pri zaposlenih negativni.

Na OŠ Koroški jeklarji na včerajšnji dan niso beležili pozitivnih na koronavirus (ne učencev in ne zaposlenih). “Vsa dosedanja testiranja zaposlenih so bila brez težav (testira se 45 zaposlenih). Izjeme so le tisti zaposleni, ki so že preboleli Covid. Po zadnjih podatkih v šoli manjkata dva učenca zaradi suma na Covid, ker sta bila v rizičnem kontaktu,” je pojasnil Aljaž Banko, ravnatelj OŠ Koroški jeklarji.

“Vsi prisotni zaposleni in učenci prve triade so presrečni, da so lahko ponovno skupaj. Vsi se držijo osnovnih varnostnih ukrepov in se trudijo, da bo ostalo pri tem,” je dodal Banko.

Testiranja smo do sedaj opravljali v nedeljah oz. zadnje v ponedeljek na prazničen dan. Če se že izvajajo presejalni testi, mi ni razumljivo, zakaj se morajo na določen dan v tednu? In če že, zakaj ni to nek drug dan v tednu, saj bi tako veliko lažje organizirali testiranja in ne bi bilo potrebe po nedeljskem oz. prazničnem delu za mnoge. Učinek bi bil popolnoma enak, saj gre za iskanje potencialno okuženih (verjetno ne zbolevamo izključno v ponedeljkih, je dogajanje okoli testiranja strnil Banko.

Menim, da bi se na podoben način, kot se je vrnila prva triada, lahko vrnili v šole tudi preostali razredi. V kolikor bi prišlo do okužbe v posameznem razredu oz. oddelku, bi se pač za dober teden okuženi oddelek ponovno vrnili na delo na daljavo do izteka karantene,” razmišlja ravnatelj OŠ Koroški jeklarji.

Če pogledam leta nazaj, je v določenih zimah zaradi gripoz ali viroz manjkala tudi tretjina učencev šole (včasih še več), manjkalo je tudi do 10 učiteljev na teden, pa nas nihče ni nič vprašal, kako bomo in smo sicer nekoliko s težavami, a uspešno organizirali delo (v šoli),” je dodal Banko.

“Razumem, da je posebna situacija, vendar bi šole morale biti zadnje, ki bi se zapirale, saj imamo nekaj dobrih ukrepov, ki zelo dobro preprečujejo nadaljnjo širjenje okužb, le držati se jih moramo,” je sklenil Aljaž Banko, ravnatelj OŠ Koroški jeklarji.

Dogodki

Otroci prvega triletja so včeraj ponovno sedli v šolske klopi po vsej državi, med drugim tudi na Ravnah na Koroškem, kjer so na OŠ Koroški jeklarji bili vsi rezultati pri zaposlenih negativni.