Search
Close this search box.

Ravenski župan se je zahvalil dosedanjim prostovoljnim šoferjem, k sodelovanju pa vabi tudi nove

Projekt »BREZPLAČNI PREVOZI ZA STAREJŠE IN INVALIDE« se s koncem septembra 2021 z vidika projekta LAS Mežiške doline zaključuje in se bo nadaljeval v okviru Občine Ravne na Koroškem. Ob projektnem zaključku smo, v skladu s priporočili NIJZ, za prostovoljne šoferje in vse sodelujoče pripravili dogodek v zahvalo za dosedanje sodelovanje, kot priložnost za izmenjavo izkušenj in pregled možnosti izboljšav ter za snovanje izvedbe projekta v prihodnje.

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen je poleg predstavnikov projektnih partnerjev, predsednice Koroškega medgeneracijskega centra mag. Marjane Kamnik in predsednika Društva upokojencev Ravne Jožeta Prednika, nagovoril sodelujoče v projektu in jim podelil skromna darila v zahvalo za vsako njihovo prostovoljno odpeljano pot.

»Dolžnost naše lokalne skupnosti in vsakogar med nami je, da poskrbimo za starejše in invalide ter vse ranljive skupine so-občanov po svojih najboljših močeh. Njihova zasluga je, da smo danes tu kjer smo, saj so gradniki in mnogi med njimi temelji našega mesta, zato je prav, da so tudi v starosti ali invalidnosti, kar se da aktivno vključeni v lokalno skupnost,« pravi župan dr. Tomaž Rožen.

Demografska slika Slovenije kaže, da je kar petina prebivalstva starejša od 65 let, 20,7 % prebivalstva, kar pomeni, da je danes pri nas že vsak peti prebivalec starejši od 65 let.

Projekt »Brezplačni prevozi za starejše in invalide« je projekt Občine Ravne na Koroškem, s katerim se je uredilo področje brezplačnih prevozov za starejše in invalide. Partnerja v projektu sta Koroški medgeneracijski center in Društvo upokojencev Ravne na Koroškem. Za sofinanciranje projekta smo se spomladi 2019 uspešno prijavili na javni razpis LAS Mežiške doline in prejeli sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost projekta je 62.987,53 EUR, od tega smo prejeli sofinanciranje s strani ESRR v višini 40.000 EUR, razliko pa financiramo iz občinskega proračuna.

Oprema: Občina zagotavlja dve vozili, enega prilagojenega potrebam invalidov na invalidskih vozičkih (Citroen Berlingo) in ga je občina kupila s pomočjo evropskih sredstev (v uporabi od 22. 6. 2020 dalje) ter električno vozilo (Renault Zoe), ki ga je občina za namen dopolnjevanja izvajanja prevozov v letu 2019 vzela v najem (v uporabi od 1. 10. 2019 dalje).

Funkcijo izvajalca oziroma koordinatorja prevozov izvaja Društvo upokojencev Ravne na Koroškem. V okviru projekta smo pridobili tudi evropska sredstva za štiriurno zaposlitev ene osebe – koordinatorke prevozov, ki je zaposlena pri Društvu upokojencev. Naloga koordinatorke je usklajevanje in organiziranje prevozov med prostoferji in uporabniki, skrb za evidenco prevozov, preverjanje upravičenosti do prevozov ter ostalih aktivnosti povezanih s prevozi. Društvo upokojencev Ravne na Koroškem je iz svojih vrst zagotovilo 14 prostoferjev, ki so se prostovoljno pridružili projektu. 

Kaj je PROSTOFER?

Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža, h kateremu je pristopila tudi Občina Ravne na Koroškem. Prostofer je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«. Je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših in invalidov, ki povezuje starejše osebe in invalide, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Prostofer je namenjen vsem starejšim in invalidom, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do  javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Potrebujete prostoferja? Preprosto – pokličite! 080 10 10! Za naročilo prevoza pokličete na brezplačno številko 080 10 10.

V komunikacijskem centru zabeležijo podatke uporabnika in lokacijo prevoza,  klicni center o tem obvesti koordinatorko pri Društvu upokojencev Ravne na Koroškem, ki o prevozu obvesti prostovoljnega voznika in to sporoči uporabniku. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov.

S tem projektom izboljšujemo trajnostno mobilnost in starejšim ter invalidom omogočamo več mobilnosti, s tem pa njihove socialne vključenosti, ohranjanje samostojnosti in kovanja novih medosebnih vezi.

Občina Ravne na Koroškem išče dodatne kandidate!

Vabilo vsem, ki so nagovorjeni…

Če posedujete veljavno vozniško dovoljenje in ste v svojem prostem času pripravljeni pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo, pokličite koordinatorko v Društvo upokojencev Ravne na Koroškem, na tel.št.: 02 82 15 526 ali pišite na e-naslov: du.ravne2@gmail.com.

Veseli bomo vaše pomoči, še bolj pa se bodo vaše osebne angažiranosti za trajnostno mobilnost naše lokalne skupnosti veseli uporabniki.

In še nekaj statistike:

Z izvajanjem projekta smo pričeli 1. 10. 2019, v tem obdobju je prevoze pretežno na območju Občine Ravne na Koroškem, za zdravstvene namene pa tudi v zdravstvene ustanove v drugih krajih po Sloveniji, izvajalo 17 prostoferjev.

Od 1. 10. 2019 do 31. 8. 2021 so izvedli 546 prevozov, najmanj en prevoz dnevno, od tega:

  • 236 prevozov do bolnišnic,
  • 203 prevoze do zdravstvenih domov,
  • 2 prevoza do lekarn,
  • 12 prevozov do bank,
  • 3 prevoze do pošte,
  • 5 prevozov do Upravne enote,
  • 14 prevozov za obisk trgovin,
  • 26 prevozov za obisk Društva upokojencev,
  • 2 prevoza za obisk pokopališča
  • ter 43 prevozov za druge potrebe.

Eden izmed voznikov pravi, da mu je v veselje, da lahko pomaga starejšim. »Gre za odnos do starejših, kar bomo tudi mi nekoč. Zato pozdravljam ta projekt in z veseljem poprimem za volan, ko sem na vrsti ali ko me pokličejo.«

Najmarljivejši voznik prostovoljec je Jože Slivnik, ki je samo v letošnjem letu opravil 97 voženj.

Besedilo: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

Projekt »BREZPLAČNI PREVOZI ZA STAREJŠE IN INVALIDE« se s koncem septembra 2021 z vidika projekta LAS Mežiške doline zaključuje in se bo nadaljeval v okviru Občine Ravne na Koroškem. Ob projektnem zaključku smo, v skladu s priporočili NIJZ, za prostovoljne šoferje in vse sodelujoče pripravili dogodek v zahvalo za dosedanje sodelovanje, kot priložnost za izmenjavo izkušenj in pregled možnosti izboljšav ter za snovanje izvedbe projekta v prihodnje.