Ravenski svetnik Škafar se je po nepravnomočnih ugotovitvah KPK znašel v nasprotju interesov

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v primeru glasovanja občinskega svetnika Občine Ravne na Koroškem Milana Škafarja o občinskih plaketah in nagradi, ki jo je sam prejel, ugotovila kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije glede nasprotja interesov. Ugotovitve KPK niso pravnomočne, saj je Škafar sprožil upravni spor.

Ugotovitve KPK se nanašajo na glasovanje o predlogih za podelitev občinskih plaket in nagrade, o čemer so svetniki ravenske občine odločali na dopisni seji 18. marca lani.

Takrat so, kot je maja lani za STA pojasnil župan Tomaž Rožen, svetniki z 11 glasovi za, desetimi proti in enim vzdržanim potrdili sklep o podelitvi nagrade in plaket. Po tem sklepu je osrednjo, to je nagrado občine v obliki finančnega izplačila, prejel občinski svetnik Milan Škafar iz vrst SDS, ki je o tem tudi sam glasoval na dopisni seji.

Kot je maja lani pojasnil župan Rožen, so občinske strokovne službe pri glasovanju Škafarja opozorile na določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, v zvezi s tem pa je občina tudi sama nato zaprosila za pojasnila KPK.

Škafar, ki je bil o ugotovitvah KPK seznanjen pred približno mesecem dni, je danes za STA ponovil, da se je že vnaprej, že ko so ga predlagali za občinsko nagrado, odpovedal finančnim sredstvom, in tako v glasovanju ni videl težav. Ker se z ugotovitvami KPK ne strinja, je sprožil upravni spor.

Nagrado je Škafar prejel za dolgoletno družbeno in politično udejstvovanje v različnih organih in funkcijah v lokalni skupnosti, za nagrado pa ga je predlagala skupina občanov. Sredstva v neto višini okoli 3000 evrov so bila po njegovih besedah namenjena Karitasu Ravne.

KPK je v tem primeru postopek ugotavljanja nasprotja interesov, v katerem je ugotovila kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaključila. Ugotovitve KPK pa še niso pravnomočne, saj je Škafar, kot omenjeno, zoper njih sprožil upravni spor, o katerem bo odločalo upravno sodišče. KPK zato več informacij v zvezi s postopkom ne more podati.

So pa ob tem na KPK dodali, da so se vse uradne osebe v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije dolžne izogibati nasprotju interesov, da morajo biti pozorne na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in morajo storiti vse, da se mu izognejo, ter da svoje funkcije ne smejo uporabiti za to, da bi sebi ali komu drugemu uresničile kakšen nedovoljen zasebni interes.

To po navedbah KPK pomeni, da se morajo uradne osebe v praksi izogibati okoliščinam oz. postopkom, v katerih se odloča o pravicah oz. koristih za njih, za njihove družinske člane in za druge fizične oz. pravne osebe, s katerimi imajo uradne osebe osebne, poslovne ali politične stike, so še navedli pri KPK.