Search
Close this search box.

Ravenski svetnik Omerzel navaja, da so se občani izognili več deset evrov višjim položnicam za komunalne storitve. Direktorica JKP Ravne njegove navedbe ostro zanika

Na 20. redni seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem je občinski svetnik in predsednik nadzornega sveta JKP Ravne na Koroškem, Andrej Omerzel, izjavil, da so se prebivalci Raven izognili več deset evrov višjim položnicam za komunalne storitve. Nanj smo se obrnili za dodatna pojasnila. Prav tako smo za izjavo oziroma komentar prosili direktorico JKP Ravne na Koroškem, mag. Andrejo Jehart. Izjavo za Koroške Novice pa je podal tudi nekdanji član nadzornega sveta JKP Ravne na Koroškem, dr. Štefan Šumah.
Fotografija je simbolična

Andrej Omerzel nam je v pogovoru povedal, da so pred dobrim letom dni občinski svetniki imeli na mizi “konkreten dvig cen položnic za komunalne storitve”, ki pa je bil po njegovih navedbah, na srečo zadnji trenutek umaknjen zaradi njegovega ostrega nasprotovanja.

Dvig cen je po Omerzelovih navedbah direktorica JKP Ravne na Koroškem utemeljevala na podlagi podražitve odvoza oz. prevzema blata ter dvigu minimalne plače. “Nadzorniki se niso strinjali z oceno direktorice, da bo podjetje v prihodnjem letu poslovalo s skoraj 100.000 evri izgube, v kolikor se cene ne dvignejo. Kot se je izkazalo letos, so imeli člani nadzornega sveta še kako prav, saj je podjetje poslovalo z več kot 100.000 evri bilančnega dobička. Nastala je razlika v višini 200.000 evrov, ki se je našla kljub temu, da ni prišlo do dviga cen položnic,” je nastalo situacijo opisal ravenski svetnik, kar pa direktorica JKP Ravne na Koroškem ostro zanika.

Omerzel je sicer za Koroške Novice še dejal, da bodo nadzorniki pred morebitnim dvigom cen komunalnih storitev vedno preverili vse rezerve in možnosti optimizacij v podjetju, preden to breme prenesejo na občanke in občane.

Kot že omenjeno, pa Omerzelove navedbe zanika direktorica ravenske komunale mag. Andreja Jehart ki je nam uvodoma pojasnila, da “JKP Ravne, kot izvajalec obveznih gospodarskih javnih služb na območju občine Ravne, od leta 2017 izvaja komunalne storitve oskrbe s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadne vode, ter vzdrževanja javnih površin. V luči zagotavljanja kvalitetnih storitev po ugodnih cenah za občane, smo z dobro organizacijo, strokovno ekipo zaposlenih, z novo opremo, ter stroškovno učinkovitostjo uspeli v zadnji štirih letih delovanja realizirati pozitivno poslovanje, kar kažejo uspešni rezultati poslovanja v vseh teh letih. Prav tako smo v podjetju ponosni na uspešno zaključeno revizijo za leto 2020, ki je podala pozitivno mnenje in potrdila zakonito ter transparentno delovanje podjetja.”

S postopnim razvojem dejavnosti in rastjo smo od leta ustanovitve (2017) do danes uspeli povečati realizacijo na okoli 3 milijone evrov prihodkov, kar predstavlja postopno 40 % rast. V podjetju redno skrbimo za usposabljanje zaposlenih, za njihovo strokovnost in zagotavljamo varno delovno okolje. Z nenehnim vlaganjem v sodobno opremo sledimo ciljem stalnega posodabljanja opreme z namenom učinkovitega izvajanja storitev in zagotavljanja ekoloških standardov. Kot družbeno odgovorno podjetje uspešno sodelujemo z lokalno skupnostjo, v skupno dobro občanov in lastnika” pove Jehartova.

V vseh teh letih delovanja smo v podjetju veliko skrb namenjali cenam za uporabnike. S pričetkom delovanja podjetja od leta 2017 smo tako znižali cene, kar je za občane predstavljalo približno eno položnico na leto manj oziroma prihranek v triletnem obdobju več kot 120 evrov na povprečno gospodinjstvo. Prihranek za občane je bil plod trdega dela vseh zaposlenih v podjetju, obvladovanju stroškov v podjetju in večje produktivnosti. Naj omenimo, da skupna cena storitev oskrbe s pitno vodo, odvajanje odpadne vode in čiščenje odpadne vode v JKP Ravne znaša, 1,45 EUR na m3 in je med najnižjimi glede na povprečje. Predstavlja 18 % nižjo ceno od slovenskega povprečja oz. okoli 10 % nižjo ceno od povprečja cen na Koroškemše doda direktorica JKP Ravne na Koroškem.

Planska izhodišča za leto 2021 so ob porastu stroškov in ob spremenjenih okoliščinah upada drugih prihodkov izkazala večji primanjkljaj, kar je nadzorni svet na svoji redni seji v okviru Poslovnega načrta za leto 2021 tudi potrdil. Tu gre predvsem za večje povečanje stroška blata na trgu (cena porasla več ko 244 %), uskladitev plač z rastjo minimalne plače in višjimi stroški zaradi vlaganj v infrastrukturo ter opremo. Skladno z Uredbo MEDO smo izdelali kalkulacije cen in jih, kot narekuje zakonodaja, posredovali na obravnavo na občinski svet. Predlagane cene po večkratnih poskusih na obravnavo niso prišle, predvsem iz navedenega razloga nasprotovanja svetnika in sedanjega predsednika nadzornega sveta Andreja Omerzela, kot je sam dejalpa nastalo situacijo glede načrtovanega dviga cen oriše Jehartova.

S predlaganim Elaboratom cen za leto 2021 je vodstvo predlagalo manjšo uskladitev, in sicer v višini okoli 2,8 evra na povprečno gospodinjstvo mesečno in ne med 5 do 10 evri mesečno, kot je na 20. redni seji občinskega sveta izjavil Andrej Omerzel,” svetnikove navedbe ostro zavrne direktorica JKP Ravne in doda: “Prav tako zaradi bistveno spremenjenih okoliščin v prihodnje, primerjava s preteklim poslovanjem ni ustrezna. Pa tudi letošnje leto še ni zaključeno, zato o končnih rezultatih letošnjega leta ne moremo govoriti. Realno pa lahko v poslovanju vedno pride do novih okoliščin, bodisi zaradi sezonskega vpliva na poslovanje, spremenjenega obsega tržne dejavnosti, neplanskih izdatkov ipd., ki v ocenah niso bile znane in vplivajo na odstopanja realizacije od plana.”

“Uskladitev cen je ob spremenjenih okoliščinah in vse večjih podražitev na trgu nujna za zagotavljanje pozitivnega denarnega toka v podjetju in za zagotavljanje finančno stabilnega podjetja v prihodnje. V ta namen je vodstvo podjetja pripravilo ustrezne izračune .Ker namreč samo zagotovljeni finančni viri omogočijo nemoteno poslovanje podjetja, omogočijo pozitivno poslovanje in hkrati predstavljajo vir za rast in razvoj. Odločitve, ki gredo v drugo smer so za podjetje škodljive in predstavljajo večje tveganje za negativno poslovanje, nelikvidnost podjetja, nezmožnost poravnavanja obveznosti in zavirajo razvoj je prepričana sogovornica.

“Navkljub vsemu, pa v podjetju vedno iščemo načine in rešitve za uspešno premagovanje vseh preprek, kar smo s svojim delovanjem že pokazali. Tudi v prihodnje je naša primarna skrb usmerjena v kvalitetno opravljanje storitev za občane po ugodni ceni, v zadovoljstvo vseh občank in občanov občine Ravne na Koroškem,” skelene Jehartova.

Kot je razvidno iz javno dostopne dokumentacije je dogajanje v nadzornem svetu JKP Ravne bilo tekom leta kar pestro, V začetku leta 2021 se je na dogajanje odzval eden od članov nadzornega sveta dr. Štefan Šumah, ki je podal odstopno izjavo kot član nadzornega sveta JKP Ravne na Koroškem. Konec septembra 2021 pa je odstopno izjavo podal tudi takratni predsednik nadzornega sveta Roman Krivograd.

Kar se tiče dviga položnic za več deset evrov je znanstvena fantastika, mogoče v par letih skupaj. Za dejanske številke se obrnite na ga. Jehart (da dobite verodostojne podatke) Ne glede, da je pravnik g. Omerzel očitno ne pozna zakonov, ki veljajo za komunalna podjetja (ZGD, ZGJS in ZLS) in relacij med njimi. Direktor je obvezen vsako leto pripraviti elaborat cen, če oceni, da bo prišlo do sprememb, ki bi lahko bistveno vplivale na poslovanje podjetja (v tem primeru visoko povišanje cen odvoza blata čistilne naprave), elaborat pa bi nato moral obravnavati nadzorni svet. Nadzorni svet pa lahko predlagane cene sprejme ali pa zavrne. V zakonodaji pa je še dodatna varovalka, torej če podjetje, ki izvaja gospodarsko javno službo, posluje z dobičkom (ali na obvezni ali tržni dejavnosti) je obvezen ta dobiček skozi cene vrniti občanom, torej, če bi zaradi dviga cen podjetje poslovalo z dobičkom, bi moralo naslednje leto znižati cene oziroma poračunati skozi položnice,” je na naše poizvedovanje glede cen komunalnih prispevkov pisno odgovoril dr. Štefan Šumah.

“Iz NS sem odstopil zato, ker se ni spoštovala procedura in elaborat ni prišel na dnevni red občinskega sveta. Kot sem že rekel, svet lahko glasuje za ali proti spremembam cen, sam sem imel pripravljena dva sklepa, ki bi jih predlagal občinskemu svetu in v nobenem primeru ne bi bremenila občanov, vendar pa se ta točka, ne glede, da je to obvezna točka občinskega sveta, ni nikoli uvrstila na dnevni red. V takem primeru pač nima smisla vztrajati naprej, če se ne spoštuje zakonskih določil,” je na vprašanje, zakaj je odstopil kot član nadzornega sveta JKP Ravne, pojasnil Šumah.

Kar pa se izjave g. Omerzela tiče, pa je navaden lari-fari, najlažje si je pripenjati medalje za zasluge, ki jih ni. Njegov edini argument na NS je bil, ne pustim dvigniti cen, pa nihče še ni vedel, ali bi se cene dvignile ali ne. Sploh pa ne za vsote, ki jih on navaja. Gre za navadno demagogijo in nabiranje političnih točk, pri tem pa pozablja ali pa ne ve, kaj je dolžnost člana NS,” je še dodal nekdanji član NS JKP Ravne.

Za izjavo glede komunalnega prispevka in glede odstopa z mesta predsednika JKP Ravne smo poklicali tudi nekdanjega predsednika NS JKP Ravne, Romana Krivograda, ki pa zadev ni želel komentirati.

6 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
napetost
napetost
2 let nazaj

Zanimivo branje. Torej če ti kaj ne paše in se hočeš nekoga znebit, se pač malo lažeš in zavajaš. SD a takšna je vaša poštena politika z poštenim podmladkom.
Zanimivo bi bilo zvedeti zakaj je g. Krivograd odstopi. Mu je bilo naročeno….

Franci
Franci
2 let nazaj

Bo treba dobro premislit koga volit v super volilnem letu 🤮

Dr.Dimitrij
Dr.Dimitrij
2 let nazaj

Smo pa dobili te majckene kriminalce z prstom v marmeladi!!!!V teh Ravnah je barabije po mojem veliko, veliko preveč!!

Napetost
Napetost
Reply to  Dr.Dimitrij
2 let nazaj

Sem prebral članek še enkrat.
Pojetje je imelo finančno revizijo poslovanja, in revizorska hiša ni ugotovila nepravilnosti. Potemtakem predsednik nadzornega sveta g. Omerzel , ki je član SD nekaj muti pred volitvami in se malo prilzuje, ter navaja neresnice.
Sem brskal malo in ugotovil, da ima Ravenska komunala najnižje cene v regiji. So dobri, da sploh pozitivno poslujejo. G. Predsedniku Omrzelu pa to zgleda ne paše. Zakaj le.
Veliko pove tudi izjava g. Šumaha…

Potolčeni kramoh
Potolčeni kramoh
Reply to  Napetost
2 let nazaj

Ja volitve se bližajo

Napetost
Napetost
2 let nazaj

Izgleda, da mi je g. Ki razlaga neresnice en minus stisnil.
Po mojem pa pečeee
😄

Dogodki

Na 20. redni seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem je občinski svetnik in predsednik nadzornega sveta JKP Ravne na Koroškem, Andrej Omerzel, izjavil, da so se prebivalci Raven izognili več deset evrov višjim položnicam za komunalne storitve. Nanj smo se obrnili za dodatna pojasnila. Prav tako smo za izjavo oziroma komentar prosili direktorico JKP Ravne na Koroškem, mag. Andrejo Jehart. Izjavo za Koroške Novice pa je podal tudi nekdanji član nadzornega sveta JKP Ravne na Koroškem, dr. Štefan Šumah.