Search
Close this search box.

Ravenčani ponovno ogorčeni nad cenami ogrevanja

Na Ravnah na Koroškem znova razburjajo zneski na položnicah za ogrevanje.

V kurilni sezoni 2023/2024, ki se je na Ravnah na Koroškem začela nekje v oktobru, ljudje znova opažajo znatno povišanje cen daljinskega ogrevanja. Več bralcev nam je namreč sporočilo, da so cene na položnicah iz meseca v mesec višje, podražitve pa nikakor ne morejo razumeti.

Kljub temu, da se je z začetkom te kurilne sezone končalo obdobje znižane davčne stopnje in se je ta iz 9,5% znova vrnila na 22%, pa občane vseeno preseneča, da so zneski na položnicah tako visoki. Kot smo poročali TUKAJ, so visoki zneski na položnicah za ogrevanje na Ravnah že skorajda stalnica, saj v pretekli kurilni sezoni ni bilo dosti bolje.

Na spletu je v teh dneh zaokrožil zapis občana z Raven, ki pravi, da je v decembru stanovanje ogreval le 8 dni, pa še to zgolj dnevni prostor nekaj ur po večerih. Ves čas je bil oblečen v jopo iz termoflisa, pretirano toplo mu tudi ni bilo, znesek na položnici pa ga je šokiral. Kot je zapisal, bo po tem vzorcu –  če bo v stanovanju ogreval samo dnevni prostor, nekje 3 ali 4 ure dnevno, v januarju znesek na položnici presegal 290 €.  

Kot je še dodal občan, so se v prejšnjem stanovanju ogrevali na plin. Imeli so štiri radiatorje, ki so bili ves čas odprti do konca, peč pa nastavljeno tako, da je ogrevala na 21 stopinj. Znesek na položnici je mesečno znašal okoli 100€.

Drugo bralko, ki živi v stanovanju s 60 kvadrati na Ravnah, je na decembrski položnici za ogrevanje presenetil znesek 211€, pa s toploto nikakor niso razsipni, saj tudi v tem stanovanju ne ogrevajo na več kot 21 stopinj.

Za primerjavo se je našemu uredništvu javila bralka, ki prav tako živi na Ravnah, v stanovanjski hiši s približno 160 kvadrati. Hiša je v celoti obnovljena, z novo fasado in novimi okni, tudi ostrešje je energetsko varčno zasnovano. Hišo v celoti ogrevajo na plin, prav tako uporabljajo plin za ogrevanje sanitarne vode in za kuhanje. Znesek na položnici za december 2023 je znašal 375€, hišo ogrevajo na 22 stopinj, je povedala bralka. V primerjavi z decembrom 2022, ko je za plin plačala 296€, se je znesek zvišal za 79€, poraba po kilovatnih urah je v obeh letih primerljiva.

Kot smo že poročali, naj bi bil od lanskega leta na Ravnah glavni razlog za skok cen daljinskega ogrevanja dvig cen plina, ki je primarni energetski vir daljinskega ogrevanja in predstavlja kar 80% energentov, ki se uporabljajo za proizvodnjo tople vode. Ostalih 20 odstotkov predstavljata toplota iz peči družbe Sij Metal Ravne (18%), dva odstotka pa predstavlja dizel.

Pri tem je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da zime še ni konec in temperature za zdaj še niso bile najnižje pričakovane v tej kurilni sezoni. Verjetno lahko pričakujemo tudi večjo porabo in tudi višje zneske na položnicah. Kako se bodo cene ogrevanja na Ravnah gibale v bodoče, bomo spremljali še naprej.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš
Aleš
3 mesecev nazaj

Kri

Aleš
Aleš
3 mesecev nazaj

Sramota nimam več besed. Ubogi upokojenci! Ravenski tajkuni vi pa nikoli nimate dovolj!!!!

Dogodki

Na Ravnah na Koroškem znova razburjajo zneski na položnicah za ogrevanje.