Search
Close this search box.

Raum AU: Od spektakla k vsebini

Člani društva raum AU s projektom “Kultura informiranja” preusmerjajo letošnji predvolilni čas od spektakla k vsebini. Gre za projekt, ki je zaživel že v letu 2013 in ki je zainteresiranim že na prejšnjih državnozborskih in lokalnih volitvah ponujal dodatno možnost informiranja.

“Serija javnih debat pod skupnim imenom “Kultura informiranja” je zastavljena kot druženje, kot odprt prostor, kjer skozi dialog razmišljamo o družbeno relevantnih tematikah,” je že v uvodu druženja poudaril predsednik raum AU Rado Carlo Poggi, ter dodal, da so k sodelovanju v debatah povabili vse politično zainteresirane skupine.

S projektom želi društvo sistematično spodbujati razvoj kulture informiranja, ki predstavlja enega najpomembnejših mehanizmov za zvišanje ter promocijo politične participacije, socialne integracije, osebnega razvoja ter avtonomije posameznikov.

Kot prvi v seriji so se v soboto, 21. aprila, v sproščenem duhu predstavili koroški kandidati Levice ter zainteresiranim predočili problematike, ki jih bodo skušali s pomočjo svojih kompetenc in izkušenj reševati na socialnem, kulturnem, ekološkem ter delavskem področju.

Izvedeli smo marsikaj zanimivega o kandidatih. V Slovenj Gradcu podporo volivcev išče Dorotea Pospihalj, študentka psihoterapije v Londonu, ki ob tem dela tudi na kliniki za duševno zdravje. Svojo pozornost želi posvetiti mladim, prekarnemu delu in spodbujanju družbene zavesti ter kritičnega razmišljanja v času informacijske poplave.

Tudi ravenski kandidat Milan Mrđenović, doktorski študent zgodovine, se podobno kot Pospihaljeva preživlja s prekarnim delom in zaradi osebnih izkušenj pozna težave mladih, ki se znajdejo izven varoval socialne države. Tretji kandidat, dravograjčan Branko Ivanič, pa je tik pred upokojitvijo, zaradi česar, kot je malo v šali, malo zares povedal na druženju, “vneto zagovorja dvig pokojnin”.

Od prekarnega dela je pogovor stekel še na problematiko minimalnih plač, tretje razvojne osi, lokalne samouprave in kulture. Druženja se je udeležil tudi slovenjgraški župan Andrej Čas, ki pozdravlja prizadevanja članov društva raum AU, da predvolilno obdobje zaposlujejo vsebinske diskusije, ne pa običajni politični spektakli.

Naslednji v seriji predstavitev je mlad politično zainteresiran aktivist Anže Razboršek, ki bo 3. maja ob 18.00 uri v prostorih društva raum AU, Partizanska 12, Slovenj Gradec, predstavil različne leve šole mišljenja ter njihovo praktično aplikacijo.

Teden kasneje, 10. maja ob 18.00 uri pa Pirati predstavljajo svoj predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vrednostjo THC-ja, katerega namen je regulacija področja.

Člani društva vabijo v svojo sredo vse bralce Koroških novic, ki so jim blizu aktualna družbeno politična vprašanja.

Tudi v bodoče bomo s svojim delom spodbujali živahne debate, saj verjamemo, da so informacije in njihovo kroženje temelj za razvoj lastne identitete in zmožnosti avtonomnega odločanja vsakega posameznika, pa tudi za vsesplošen družbeni razvoj,” je vabilo na naslednji dogodek podkrepil Rado Carlo Poggi.

 

Dogodki