Search
Close this search box.

Radeljski, prevaljski in dravograjski šolarji z najboljšimi turističnimi idejami v regiji

Festival Turizmu pomaga lastna glava je v slovenskih osnovnih šolah prisoten že več kot 3 desetletja. Organizira ga Turistična zveza Slovenije, namenjen pa je vzpodbujanju mladih k iskanju inovativnih rešitev za razvoj turizma v lastnem kraju. Vsakič priredijo serijo regijskih turističnih tržnic, kjer se predstavijo posamezne šole iz tistega predela Slovenije s svojimi projekti, med njimi pa izberejo najboljše, ki se nato predstavijo še na zaključni tržnici. Koroške šole se udeležijo tržnice v Velenju.

Prav v Velenju je včeraj potekala zadnja letošnja regijska turistična tržnica. Tokrat so svoje turistične naloge predstavljali učenci sedmih osnovnih šol. Kljub manjšemu številu stojnic je bila konkurenca močna, saj so vsi na kar najbolj izviren način želeli obiskovalcem pokazati, kaj so ustvarili. Podelili so dve zlati priznanji in obe sta prejeli koroški šoli: OŠ Radlje ob Dravi in OŠ Franja Goloba Prevalje. Tretja koroška šola, ki je tudi sodelovala, OŠ Neznanih talcev Dravograd, pa je prejela srebrno priznanje.

Učenci OŠ Franja Goloba so pripravili projekt S pravljičnimi junaki po Suhodolčanovih poteh, mladi Radeljčani pa zgodovinsko obarvan projekt S časovnim strojem v stari Marenberg. Dravograjčani so se odpravili Na zabavo pravo k baronu ob Dravo, kot so poimenovali svoj projekt, z njim pa so predstavili možnost vključevanja zgodovine dvorca Bukovje v turistično ponudbo kraja.

Vse šole, ki so na posameznih turističnih tržnicah prejele zlata priznanja se bodo ponovno predstavile na zaključni turistični tržnici, ki bo potekala v torek, 17. aprila 2018 v Mariboru.

Festival ima vsakič določeno temo, na katero otroci raziskujejo in ustvarjajo. Letošnja tema Kultura in turizem je učence spodbujala, da raziščejo kulturno dediščino svojega kraja, ovrednotijo pomen ohranjanja dediščine in s pridobljenim znanjem oblikujejo nove turistične proizvode. Otroška razigranost in domišljija je pritegnila mnogo mimoidočih, da so pokukali na inovativne in tradicionalne stojnice. Učenci so obiskovalce in ocenjevalno komisijo informirali o znamenitostih svojih krajev in predstavljali svoje ideje, kako jih turistično tržiti.

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

FOTO: Turistična zveza Slovenije

 

Dogodki