Search
Close this search box.

Radeljski policisti v zadnjih dneh obravnavali dve hujši kršitvi cestno prometnih predpisov

Pozivajo vas, da upoštevajte hitrostne omejitve ter nikar za volan, če ste uživali alkoholne pijače.

Policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi so na območju občine Podvelka ustavljali voznika osebnega avtomobila, ki na znak policista ni ustavil in je pospešeno odpeljal naprej. Policista sta mu sledila in ga kasneje z uporabo modrih luči in zvočnega signala uspela ustaviti v naselju Podvelka. V postopku sta policista ugotovila, da voznik ni imel vozniškega dovoljenja in da je bilo vozilo, ki ga je vozil, neregistrirano. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel voznik nekaj manj kot dve promili alkohola v krvi.  Vozniku so vozilo zasegli in na Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu podali obdolžilni predlog. Za storjene prekrške je predpisana globa v višini najmanj 3.200 €.

Med izvajanjem poostrenega nadzora cestnega prometa in meritev hitrosti pa so na relaciji med Podvelko in Radljami ob Dravi izmerili hitrost voznika motornega kolesa, ki je pri omejitvi hitrosti 50 km/h, vozil kar  138 km/h. Neodgovornemu motoristu so odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Tudi zoper njega so podali obdolžilni predlog.

Neprilagojena hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov najhujših prometnih nesreč, zato pozivajo voznike naj upoštevajo hitrostne omejitve.

Znova pa opozarjajo vse udeležence cestnega prometa, da alkohol nikakor ne sodi v promet. V zadnjih letih je skorajda polovici najhujših prometnih nesreč botrovala vožnja pod vplivom alkohola. Že pri enem promilu alkohola v krvi je bistveno motena reakcija oči na svetlobo in je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri  enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.

Zato nikar za volan, če ste uživali alkoholne pijače.

Vir: PU Celje

Dogodki

Pozivajo vas, da upoštevajte hitrostne omejitve ter nikar za volan, če ste uživali alkoholne pijače.