Radeljski policisti ujeli goljufe

V Radljah ob Dravi so včeraj zasegli vozilo Romunom, ki so neupravičeno pobirali prostovoljne prispevke pod pretvezo, da zbirajo denar za invalidne otroke.

Policisti  Policijske postaje Radlje ob Dravi so bili včeraj okoli poldneva obveščeni, da dve tujki pred enim izmed trgovskih centrov v Radljah ob Dravi pobirata prostovoljne prispevke. Ko so prišli pred trgovski center, so izsledili dve državljanki Romunije, ki sta zbirali prostovoljne prispevke brez ustreznega dovoljenja. Eni od njiju so izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil zakona o prekrških za nabiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznih dovoljenj ter za prekršek po Zakonu o tujcih, ker ni imela osebnega dokumenta.

Kmalu po ugotovljeni kršitvi so policisti ustavili še vozilo znamke Audi A4 tujih registrskih oznak, ki ga je vozil 21-letni državljan Romunije, ki pri vožnji ni uporabljal varnostnega pasu. Policisti so mu zaradi ugotovljenega prekrška izdali  plačilni nalog. V vozilu je bil še njegov brat, prav tako državljan Romunije ter obe tujki, ki so ju policisti predhodno obravnavali zaradi nedovoljenega pobiranja prispevkov.

V nadaljevanju so policisti ugotovili, da je omenjena skupina štirih Romunov na območju policijskih uprav Celje in Maribor od začetka marca na nedovoljen način pobirala prostovoljne prispevke pred večjimi trgovskimi centri. Pri pobiranju prispevkov so imeli sezname z različnimi logotipi. Denar so pobirali pod pretvezo, da zbirajo sredstva za Nacionalno  združenje  za  invalidne  otroke in gluhoneme in je namenjen za ustanovitev Nacionalnega centra za invalidne otroke v Sloveniji. Skupina je na seznam sama vpisovala dva ali tri navidezno plačane prispevke s podpisom ter višino plačila 10 ali 20 eurov, nato pa dopisovala zneske, ki so jih darovali občani. V tem času so storili tudi 16 različnih prekrškov, tako z nedovoljenim zbiranjem prispevkov kot tudi s kršitvami cestno prometnih predpisov. Zaradi obojega so jim policisti izdali plačilne naloge, ki jih niso plačali.

Ker 21-letni romunski voznik, ki so mu radeljski policisti včeraj izrekli globo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov ni imel denarja za plačilo globe, so policisti zaradi zavarovanja izvršitve obvestili  finančno upravo RS. Izvršitelj FURS-a je vozniku zasegel motorno vozilo.

 

Dogodki