Putin napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince pozval, naj odložijo orožje. Janša ostro obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je v času, ko so člani Varnostnega sveta ZN v New Yorku kritizirali njegove poteze do Ukrajine, naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je vojno naznanil na televiziji. Odločil sem se za vojaško operacijo,” je dejal in napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince je pozval, naj se ne upirajo in odložijo orožje.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo, da se “pripadniki ukrajinske obmejne straže ne upirajo ruskim enotam”. “Ukrajinska protiletalska zaščita je onesposobljena. Zmogljivosti vojaške infrastrukture ukrajinskih letalskih sil so zmanjšane,” so zapisali na ruskem ministrstvu po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Zatrdili so še, da enote ruske vojske ne izvajajo napadov na ukrajinska mesta. “Vojaška infrastruktura, zmogljivosti protiletalske zaščite, letalska oporišča in letalstvo ukrajinskih oboroženih sil so bili onesposobljeni z natančnim orožjem,” so sporočili.

Na ruskem obrambnem ministrstvu so zavrnili tudi navedbe ukrajinske vojske, da je sestrelila ruska letala.

Obenem je Rusija na jugu države začasno ustavila obratovanje 12 letališč, še poroča Tass.

Janša ostro obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, je danes tvitnil premier Janez Janša. Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine,” kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini.

Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994,” pa je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine.

Premier Janša se je s tem odzval na obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes začela Rusija.

Premier naj bi se po napovedih danes v Bruslju udeležil kriznega sestanka voditeljev članic EU glede ukrajinske krize zaradi zaostrovanja varnostnih razmer, ni pa še jasno, ali bo nato odpotoval na delovni obisk v Ukrajino, kot je bilo predvideno.

Slovenija je odločno nasprotovanje ruskim potezam izrazila že v minulih dneh, potem ko je Moskva v ponedeljek priznala neodvisnost samooklicanih separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk. V sredo je zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ljubljani Timurja Ejvazova. Izrazili so mu odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju Donecka in Luganska. Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska, so poudarili na MZZ.

Ruski napad na Ukrajino cene nafte potisnil nad 100 dolarjev za sod

Po ruskem napadu na Ukrajino so cene nafte poskočile, za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba prvič po letu 2014 odšteti več kot 100 dolarjev. Cena sorte brent se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa samo letos zvišala za 30 odstotkov, potem ko se je že lani podvojila.

Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so poskočile za 4,50 dolarja na 101,34 dolarja. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, pa se je do poldneva po singapurskem času podražila za 4,13 dolarja na 96,23 dolarja za 159-litrski sod.

V četrtek zjutraj je predsednik ene največjih svetovnih proizvajalk nafte Vladimir Putin uradno ukazal napad na vzhodno Ukrajino, na kar se je naftni trg odzval z visokim skokom cen. Povpraševanje po črnem zlatu je v luči okrevanja gospodarstva po pandemiji veliko, Evropejci pa ob zaostrovanju sankcij proti Rusiji vse bolj pogledujejo proti drugim večjim proizvajalcem, kot je Savdska Arabija.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije