Search
Close this search box.

Pustna rajanja v Mežiški dolini: Obeta se pester program z bogatimi nagradami

Pust se nezadržno bliža in tako kot drugod po Sloveniji, se tudi Korošci že pripravljamo na preganjanje zime, čeprav je bila letos bolj mila, se organizatorji pustovanj nadejajo dobre udeležbe in sodelovanja pustnih mask na karnevalih, povorkah in veselicah po vseh koroških občinah.

Največji pustni karneval v Mežiški dolini pripravljajo v Kotljah, pustne povorke in rajanja pa se boste lahko udeležili tudi v Črni, Mežici in na Prevaljah.

V Kotljah pripravljajo, svet Krajevne skuponsti Kotlje, Občina Ravne na Koroškem in ZKŠTM Ravne, že 41. Koroški pustni karneval »Kotlje 2019«, ki bo v soboto, 2. 3. 2019, s pričetkom ob 14. uri. K sodelovanju vabijo tako skupinske maske kot posameznike, ki se bodo predstavili pred vaškim centrom nakar sledi zabava pred in v kulturnem domu. Od 16.00 do 21.00 vas bo zabaval ansambel Marka Gostenčnika, nakar se boste lahko »narajali« ob zvokih Poskočnih muzikantov. Kot je povedal predsednik KS Kotlje, Zvonko Gros, so si delo in priprave na karneval porazdeli, v domeni KS Kotlje je povorka, večerno zabavo pa imajo čez člani ZKŠTM.

»Kot vsako leto se bomo tudi letos potrudili, da bo pustno dogajanje v Kotljah pestro in raznoliko. Na povorki bomo člani Krajevne skupnosti Kotlje sodelovali tudi z vozom. Poskrbljeno bo za dobro glasbo, hrano in pijačo. Za obiskovalce bomo postavili tudi šotor. Prav tako bomo po koncu povorke in predstavitve mask, za vse sodelujoče, v dvorani pripravili brezplačno pogostitev. Nagrajeni bodo vsi vozi, ki se bodo udeležili povorke. Zvečer, ko bo pa pustno rajanje s Poskočnimi muzikanti, pa bomo podelili tudi nagrade za prve tri posamezne maske in za prve tri skupinske je razložil Gros.

Naj še omenimo, da napram lanskega leta organizatorji obljubljajo letos tudi večjo vrednost bona za material in lepe praktične nagrade. Da bo s strani redarjev poskrbljeno za parkiranje jeklenih konjičkov. Program bo povezoval Jurij Berložnik, v Kotlje pa pridejo tudi godbeniki Pihalnega orkestra Železarjev Ravne in skupina približno 20 kurentov.

Poskrbljeno bo tudi za otroke. Za najmlajše bodo pripravili animatorji Čukovega sveta peter program. Skupaj z otroki bodo izdelovali živali iz balonov in izvedli tekmovanje, kdo bo izdelal boljšo figurico. Sledila bo animacija s plesno učiteljico in sladkanje s pustnimi krofi, obljubljajo jih kar 500, ter čajem.

Pustno »gavdo« napovedujejo tudi v Črni na Koroškem, kjer je, kot vsako leto do zdaj, organizacijo prevzelo Turistično društvo Črna. Ples v maskah bo v hotelu Planika, 2. 3. 2019 od 21.00 naprej. Za dobro glasbo bosta poskrbela Miran Vavče in Adrijana Kamnik, najboljše maske pa bodo tudi nagrajene. Vstopnine ni.

V Črni pa bo potekala tudi pustna povorka, ki se je vsako leto udeležijo predvsem otroci iz vrtca, osnovnošolci in varovanci CUDV Črna. Sodelujoči se zberejo ob 13.30 pred OŠ Črna, od koder se bodo podali do centra Črne in nazaj do Kulturnega doma Črna, kjer sledi pogostitev s čajem in krofi.

Na pustno “gavdo” z živo glasbo vabi tudi Slaščičarna Senica, kjer pripravljajo nagrade za najbolj vztrajne maske, za najbolj izvirni maski, za najlepša skupinske maske in za najlepše posamične maske. Skupno kar 11 privlačnih nagrad.

Še pred sobotnim pustnim rajanjem in povorko, pa vas, 28. 02. 2019, ob 18.00, vabijo v Medgeneracijski center Plac, kjer si boste lahko izdelali pustne maske.

V polnem teku so tudi priprave na 64. pustni karneval v Mežici, ki bo v soboto, 2. 3. 2019. Prijave in predstavitev mask bo potekala od 14.00 ure do 14.45 ure na platoju pred Občino Mežica.

FOTO: Vrtec Mežica

Ob 15.00 uri, krene povorka po glavni cesti proti Narodnemu domu, kjer bo vse obiskovalce, v družbi kurentov in ciganov iz Dornave, zabaval DJ Boris. Organizatorji še sporočajo, da  bodo najizvirnejše maske tudi nagrajene, poleg tega se boste lahko posladkali s slastnimi krofi, toplim čajem in bonboni.

Pustno rajanje obljubljajo tudi na Prevaljah, in sicer v nedeljo, 3. 3. 2019, ko se boste lahko udeležili že tradicionalne otroške pustne povorke, z začetkom pri gasilskem domu Prevalje ob 14.00. Maškare čakajo krofi, čokolade in lepe nagrade, so v vabilu zapisali Občina Prevalje, OŠ Franja Goloba Prevalje in Vrtec Krojaček Hlaček Prevalje. Pri tem naj omenimo, da so v vrtcu na voljo pustni kostumi prejšnjih let za odrasle. Za izposojo kostumov pobirajo prostovoljne prispevke. Za več informacij kliknite TUKAJ.

Bogat nagradni sklad obljubljajo tudi v Preši na Ravnah, kjer v večernih urah, 2. 3. 2019, pripravljajo že 16. pustovanje, tokrat v družbi glasbene skupine Farty animalz.

FOTO: Preša Ravne

Na sobotno pustno rajanje vas od 19.00 naprej vabi tudi Gostilna Lečnik, kjer bodo za dobro glasbo in prijetno vzdušje poskrbeli Milan Kamnik, Gorazd Čepin, Jan Lužnik, Dani Hartman in Bojan Beber. Organizatorji bodo ob odlični glasbi za vas pripravili »Kočijev burger« in »Hrustljave krače«. Najboljše 3 maske pa bodo tudi nagrajene s kulinaričnimi dobrotami.

FOTO: Gostilna Lečnik

Veselo bo tudi v KMKC Kompleksu na Ravnah, kjer pripravljajo KKŠ karaoke night: PUST edition, in sicer 2. 3. 2019 ob 21.00. »Skupaj s pustom prihaja nova “runda” karaok. Ker so dijaki na prejšnjih karaokah tako glasno in krasno prepevali, se je Dijaška sekcija Kluba koroških študentov odločila, da vajo ponovijo. Za najboljše posamezne in skupinske maske so pripravili praktične nagrade. Vstopnine ni,« so v vabilu navedli organizatorji dogodka.

Dogodki