Search
Close this search box.

PU Celje: Doma narejene naprave za žganje lesa so zelo nevarne

Iz Policijske uprave Celje opozarjajo, da morate biti pri uporabi doma narejenih naprav za žganje lesa izjemno previdni saj so zelo nevarne.

O nesrečnem dogodku, ki so ga ponoči obravnavali policisti na območju Raven na Koroškem, ko je pri nepravilni uporabi doma narejene naprave za žganje lesa umrl 45-letni moški, smo že poročali tukaj.

Iz Policijske uprave Celje sporočajo, da je to drugi podoben primer na Koroškem. V mesecu maju so namreč na območju Prevalj obravnavali primer, ko je občan z doma izdelano napravo poskušal izžgati površino klubske mizice. Ko je v mizico zabil žeblje, priklopil napravo in površino polil, se ni zgodilo nič zato je preveril stik in prijel krokodilčke na žebljih. Takrat je skozenj stekel električni tok .Na srečo so dogajanje takrat pravočasno opazili sosedje in moškega oživljali do prihoda reševalcev in mu tako rešili življenje.

Sinočnji dogodek pa se je za razliko od majskega končal tragično.

Kot opozarjajo na PU Celje gre pri omenjenih primerih za posebne postopke, kjer se v leseno površino zabijeta dva žeblja na katera se priklopita žici iz transformatorja. Domači izdelovalci najpogosteje uporabijo transformatorje iz mikrovalovk, nato leseno površino rahlo zmočijo z vodo in sodo bikarbono ob vklopu električnega toka pa se nato v leseno površino izžgejo razni zanimivi vzorci.

Poudariti želijo, da gre v teh primerih za izjemno nevarne naprave, ki
delujejo kot visokonapetostni transformatorji, saj izhodna velikost
napetosti znaša več kot 2000 V, jakost pa več kot 1,3 A. Če je temu izpostavljeno človeško telo lahko pride do smrti ob daljši izpostavljenosti
pa celo do zoglenitve trupla, dodajo.

Zato znova opozarjajo na previdnost vse, ki si s pomočjo spletnih navodil izdelujejo razne naprave, katerih uporaba izgleda na videz zelo enostavna, je pa v resnici izjemno nevarna.

VIR: PU Celje

Dogodki

Iz Policijske uprave Celje opozarjajo, da morate biti pri uporabi doma narejenih naprav za žganje lesa izjemno previdni saj so zelo nevarne.