Search
Close this search box.

Prvi program Radia Slovenija bo oddajal iz Črne na Koroškem, kamor pride tudi Radio Ga Ga

V petek, 30. septembra, bo Prvi program Radia Slovenija med 9. in 17. uro oddajal iz Črne na Koroškem, kamor pride tudi Radio Ga Ga.

Petkov program Prvega bo preplet koroških legend, koroške glasbe, koroških vonjev in okusov ter pogovorov o temah, ki jih v Črni na Koroškem ni moč spregledati. Vmes pa si privoščimo tudi uro vseslovenskega smeha in satire, saj bo na terenu tudi ekipa Radia Ga Ga pod taktirko Saša Hribarja.

In podrobneje? Širni Sloveniji bomo predstavili znameniti libeliški plebiscit. Pred natanko stoletjem je namreč majhni koroški vasici Libeliče povsem na meji z Avstrijo uspelo nepredstavljivo. Z uporom jim je uspelo prestaviti državne meje, ki so jih začrtale takratne velesile, in se vrniti k matičnemu narodu. Njihov uspeh je postal simbol narodne zavesti, upora in zmage. Vrhunec praznovanj ob 100. obletnici bo prav ta konec tedna.

Ekipa novinarjev bo preverila tudi, kako potekajo priprave na selitev stanovalcev enega največjih slovenskih centrov za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem z ene lokacije na več drugih po vsej Koroški. Gre za prvi tak primer v Sloveniji, ko bodo približno 100 oseb z motnjo v duševnem razvoju iz enotne centralne stavbe preselili, da bi zaživeli v manjši bivanjski skupnosti, in to v svojih okoljih. To pa je izziv tudi za lokalna okolja.

Za kosilo bodo pokusili ‘črjansko košto’ in hotuljsko slatino iz Rimskega vrelca, potem spoznali še najstarejšo in najbolj obiskano koroško turistično zanimivost, celodnevni program Prvega iz Črne na Koroškem pa bo ob 20h dopolnil še koncert Črjanske pravljice, ki slavi 55 let oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

FOTO: RTV SLO

Program s terena pripravljata novinarki Metka Pirc in Andreja Čokl, sodelujeta tudi glasbena urednica Simona Moličnik in napovedovalec Dejan Kaloper, za dober zvok pa bosta poskrbela David Lap in Mitja Groznik. Pridružite se jim v Črni na Koroškem, kjer bo tovornjak Radia Slovenija s terenskim studiem stal pred kulturnim domom, ali jih poslušajte na Prvem.

Vir: Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Dogodki

V petek, 30. septembra, bo Prvi program Radia Slovenija med 9. in 17. uro oddajal iz Črne na Koroškem, kamor pride tudi Radio Ga Ga.