Search
Close this search box.

Prvi obeti omilitev ukrepov, a sproščenega druženja (še) ne bo

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUTOMER – V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so v soboto odkrili okužbo z novim koronavirusom še pri štirih oskrbovancih in štirih zaposlenih. Skupno je tako pozitivnih 58 oskrbovancev in 18 zaposlenih. Ker so v soboto dodatno potrdili okuženost še pri enem zaposlenem v zdravstvenem domu, je skupno število okuženih 79.

LJUBLJANA – Pripadnika slovenskega kontingenta na misiji v Maliju, ki je zbolel za covidom-19, je v soboto v malijski prestolnici Bamako prevzela slovenska vojaška medicinska ekipa in danes v zgodnjih jutranjih urah so z letalom prispeli v Slovenijo, je prek svojega uradnega Facebook profila sporočil obrambni minister Matej Tonin.

V enem mesecu po razglasitvi epidemije covida-19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend naraščanja števila obolelih ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1972 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA – Osebe, ki bodo prišle v Slovenijo, bodo morale odslej za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.

MARIBOR – Tako kot drugod po državi se tudi štajersko gospodarstvo trenutno spopada s posledicami epidemije novega koronavirusa. Kot je za STA povedala direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik, je bilo veliko podjetij čez noč ob delo ali je bila njihova proizvodnja predmet velikih omejitev. V nekaterih izpada ne bo mogoče nadomestiti.

SVET

VATIKAN – Papež Frančišek je v zaradi pandemije novega koronavirusa skoraj prazni baziliki svetega Petra v Vatikanu v soboto zvečer vodil velikonočno vigilijo. V pridigi je pozval k upanju, pogumu in prenovi sveta. V vatikanski cerkvi, ki lahko sprejme več deset tisoč ljudi, je bilo le nekaj visokih cerkvenih predstavnikov in vernikov na velikonočni vigiliji na veliko soboto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PARIZ – V Franciji so v soboto poročali o novih 635 smrtnih žrtvah covida-19, skupno 13.832. To je manj, kot dan prej, ko je v 24 urah umrlo 987 ljudi. Predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon je ocenil, da se je krivulja epidemija zravnala, a opozoril, da je še vedno zelo visoko in da morajo ostati pozorni.

WASHINGTON – V ZDA so v soboto poročali o 1920 mrtvih zaradi covida-19, skupno več kot 20.000, kažejo podatki ameriške univerze Johns Hopkins. S tem so ZDA postale država z največ smrtnimi žrtvami na svetu, na drugem mestu je Italija. V ZDA so potrdili tudi največ okužb z novim koronavirusom na svetu.

NEW YORK – Organizacija The Broadway League, ki zastopa gledališko industrijo v New Yorku, je potrdila, da se gledališča na Broadwayju ne bodo ponovno odprla danes, kot so načrtovali, ampak dva meseca kasneje. Poznavalci pa pričakujejo, da se bo datum še zamaknil, poroča Hollywood Reporter.

ŠPORT

PARIZ – Prireditelji kolesarske dirke po Franciji si prizadevajo za prestavitev letošnje preizkušnje in ne za popolno odpoved, poroča tiskovna agencija Reuters. Zaenkrat je uraden začetek dirke še vedno 27. junij, a vse kaže na to, da ga bodo do 15. maja, ko se izteče rok za končno odločitev, prestavili za nekaj tednov.

PARIZ – Francoski šahovski velemojster Maxime Vachier-Lagrave, peti igralec sveta, se je v hitropoteznem šahu, ki ga je organiziral zaradi novega koronavirusa prek spleta, pomeril s 25 izbranci, med katerimi je bil tudi nekdanji hrvaški teniški igralec Ivan Ljubičić. Prav v Bosni rojeni Hrvat je bil eden tistih, ki se je izognil porazu, s črnimi figurami je zabeležil remi.

Dogodki