Prvi novo odkriti primer okužbe s koronavirusom v okviru vseslovenske raziskave

laboratorij

V okviru vseslovenske raziskave so v soboto odkrili prvi novo odkriti aktivni primer okužbe z novim koronavirusom, in to v vzorcu preiskovanca iz Severovzhodne Slovenije. Ob 794 opravljenih testih so sicer potrdili osem novih okužb. V Slovenijo so se medtem danes s Kosova vrnili trije okuženi vojaki.

Kot je v izjavi za javnost danes pojasnil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, so v okviru nacionalne raziskave aktivni primer okužbe z novim koronavirusom odkrili v vzorcu, odvzetem v petek. Prve analize so pokazale, da je okužba pri preiskovancu v izzvenevanju.

Petrovec je ob tem za STA poudaril, da gre za prvi novo odkriti primer. Pred tem so namreč v okviru raziskave testirali tudi osebo, ki je za okužbo že vedela, saj je bila na testiranju v marcu že pozitivna.

V tem novem primeru so o rezultatu testa poleg preiskovanca takoj obvestili tudi področno epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je takoj tudi ukrepala.

Kot je za STA pojasnil Milan Krek, ki ga je svet NIJZ v soboto izbral za novega direktorja, soglasje k njegovemu imenovanju pa mora dati še vlada, so epidemiologi v soboto takoj po seznanitvi s primerom obiskali preiskovanca in z njim opravili epidemiološki intervju. Tako so poiskali tudi vse stike in jim svetovali izolacijo.

Krek je ob tem vnovič poudaril, da je okoli novega koronavirusa še veliko neznank in da so zaradi tega tudi previdni z rahljanjem veljavnih omejitev. Kakšni bodo nadaljnji koraki in kako bo vlada izpeljala nadaljnje sproščanje ukrepov, bo odvisno tudi od izsledkov omenjene nacionalne raziskave.

Povabilu k sodelovanju v raziskavi se je po podatkih do 18.15 od 3000 povabljenih k sodelovanju odzvalo 1320 oseb, odvzeli pa so 1177 vzorcev, kažejo podatki s spletne strani raziskave.

Kot je vlada medtem objavila na Twitterju, so v soboto opravili 218 testiranj, ekipe pa so bile po Petrovčevih navedbah na terenu tudi danes. Pri tem je ocenil, da pred četrtkom verjetno ne bodo mogli zaključiti vseh testiranj. Prav tako pa jih prihodnji teden čakajo še krvne preiskave odvzetih vzorcev.

Omenjeni novo odkriti primer okužbe z novim koronavirusom, o katerem zaradi varstva osebnih podatkov podrobnosti ne razkrivajo, je sicer vključen v dnevne statistične podatke za soboto, ko je bilo po vladnih podatkih ob 794 opravljenih testih skupaj potrjenih osem novih primerov koronavirusne okužbe. Štirje od teh so bili potrjeni v Ljubljani, trije v Ljutomeru in eden v Medvodah.

Sicer je bilo v Sloveniji po dosedanjih podatkih, ki vključujejo tudi soboto, ob 48.973 opravljenih testih potrjenih 1396 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 82 obolelih za covidom-19. Medtem je bilo v soboto v bolnišnicah 80 oseb s to boleznijo, od tega jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Število hospitaliziranih se v zadnjem tednu vrti okoli 80, ob tem pa je vsak dan potrjenih med pet in 15 novih okužb.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v soboto odkrili tudi v radovljiškem domu starostnikov. Okužbo so odkrili pri stanovalki doma, ki je že na zdravljenju v bolnišnici na Golniku. Po potrditvi okužbe so testirali tudi sostanovalke okužene in vse zaposlene v domu. Vsi testi pa so negativni, so danes objavili na spletni strani Občine Radovljica.

S koronavirusom okuženi trije pripadniki Slovenske vojske (SV), udeleženci Natove misije Kfor na Kosovu, pa so se popoldne vrnili v domovino, kjer so jih sprejeli na infekcijsko kliniko, so za STA povedali v SV. Njihovo zdravstveno stanje je sicer dobro, nadaljnje zdravljenje pa bo odvisno od zdravniške ocene. V Kforjevo bazo v Prištini je SV napotila tudi epidemiološko ekipo, ki bo opravila dezinfekcijo prostorov.

Na prošnjo ministrstva za zunanje zadeve so v domovino skupaj z vojaki prepeljali še eno državljanko Slovenije. Kot je na Twitterju zapisal minister za obrambo Matej Tonin, gre za osebo, ki se dlje časa ni mogla vrniti v Slovenijo.

V Sloveniji medtem policisti ne zaznavajo porasta kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja. Po podatkih Generalne policijske uprave (GPU) so policisti v soboto izdali 127 opozoril zaradi kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter 163 predlogov zdravstvenemu inšpektoratu, kar je manj kot v soboto prejšnji konec tedna.

Iz več policijskih uprav sporočajo, da se ljudje držijo pravil omejitev gibanja, v piranski in kranjskogorski občini pa se medtem zahvaljujejo ljudem, ki spoštujejo odlok.

Skupno so po podatkih GPU policisti v dneh veljavnosti odloka, torej od 30. marca, izrekli 4620 opozoril, v 5745 primerih pa so predlog odstopili inšpektoratu.

Besedilo: Matej Luzar

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije