Search
Close this search box.

Prvi kupci že med izbrano hlodovino

Lani je na licitaciji najboljše hlodovine slavil gorski javor rebraš. Kupec ga je za skoraj 24 tisoč evrov odpeljal v Italijo.

Organizatorji 18. licitacije najboljše slovenske hlodovine so zaključili z dovozom lesa. Na prizorišču licitacije ob Podgorski cesti se tako že mudijo kupci. Med prvimi je v naše mesto prispela skupina poslovnežev iz Kitajske. Kupci od blizu in daleč si bodo les ogledovali do 7. februarja, ko je zadnji dan z oddajo ponudb.

Kupcem iz Slovenije in tujine je na ogled 7000 kubičnih metrov lesa. Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki dražbo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, pravi, da gre za optimalne količine za lokacijo, na kateri licitacija poteka. »Veseli smo, da je kvaliteta ponujenega lesa vsako leto boljša,« je rekel Jeromel.

Rekordna smreka iz Golavabuka

Med lastniki gozdov, ki na licitaciji zelo dobro prodajajo svoje les, so številni tudi iz Mestne občine Slovenj Gradec. Jože Jeromel je spomnil na lanske rekordno visoke cene za domač smrekov les. Lastnik smreke, ki je 135 let rasla na Golavabuki, je zanjo dobil 1.530,00 evrov za kubični meter. Letos izstopa lastnik iz Podgorja pri Slovenj Gradcu, ki je na dražbo pripeljal velik hrast hloda. »Potrebovali smo posebno avtodvigalo, saj ga z  gozdarskim nismo mogli naložitije povedal Jože Jeromel.

Ponudbo za nakup morajo kupci oddati v zaprti kuverti do 7. februarja, ko bo odpiranje ponudb. Dan odprtih vrat bo 27. februarja. Že naslednji dan kupci začnejo z odvozom kupljenega lesa, ki bo trajal do 20. marca.

Lanskega zmagovalca odpeljali v Italijo

Lani je 1019 lastnikov gozdov na licitacijo v Slovenj Gradec pripeljalo 9566 hlodov v skupni količini 9.720 kubičnih metrov. Za najdražji hlod gorskega javorja rebraša je kupec iz Italije odštel 23.487,20 evrov, najvišja cena za kubični meter lesa pa je znašala 14.960 evrov. Skupni izkupiček dražbe so lani ocenili na 4,5 milijona evrov. Lani se je dražbe udeležilo 53 kupcev. Največjo skupno količino lesa, in sicer več kot tisoč kubičnih metrov, je lani kupila avstrijska žaga Wibeba Holz.  

Vir: MO Slovenj Gradec

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi
Mihi
2 mesecev nazaj

A Ovnič še ni našel lesa za rušt, bi ga lahko zdaj kupil in prekril hišo desno na sliki.

Dogodki

Lani je na licitaciji najboljše hlodovine slavil gorski javor rebraš. Kupec ga je za skoraj 24 tisoč evrov odpeljal v Italijo.