Search
Close this search box.

Protivladni protestniki na kolesih zavzeli ulice več slovenskih mest

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem in šolam v petek poslalo težko pričakovana navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Iz njih je razvidno, da bo lahko v razredih osnovnih in srednjih šol od 10 do 15 otrok, v vrtcih pa v posamezni skupini od osem do 10 otrok.

LJUBLJANA – Petkova obravnava vladnega poročila o nabavi zaščitne opreme je minila v znamenju ostre izmenjave mnenj med predstavniki vlade, ki so poročilo zagovarjali, in opozicijo. Tam so ocenili, da je pristransko, in opozarjali na po njihovi oceni sumljiva dodeljevanja poslov in na kaos ob nabavi mask. Predlagani sklep je odbor v odsotnosti dela opozicije potrdil.

LJUBLJANA – Protestniki na kolesih so se v petek znova podali na ulice več slovenskih mest v protest proti ukrepom vlade v času epidemije novega koronavirusa. Poleg Ljubljane so se kolesarji t. i. vseslovenski vstaji pridružili še v Mariboru, Kopru, Celju in nekaterih manjših krajih.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 3094 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA – Aprila je bilo zaradi epidemije koronavirusa registriranih skoraj 89.000 brezposelnih, v normalnih razmerah pa bi jih bilo okoli 71.000. Brez vladnih ukrepov bi bile številke še bistveno višje. Prihodnost je sicer negotova, vse bo odvisno od zagona gospodarstva, je za STA dejal generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar.

MARIBOR – Po skoraj dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa v teh dneh odpirajo svoja vrata za javnost tudi akvariji. Piranski bo prve obiskovalce začel sprejemati danes, v sredo pa še mariborski Akvarij-terarij. Povsod bo seveda treba skrbeti za primerno razdaljo in druge ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19.

SVET

WASHINGTON – Ameriške zvezne države nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v Beli hiši pa so odkrili že drugi primer okužbe v tem tednu. V ZDA se je do petka zvečer okužilo 1,284 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 77.180.

PARIZ – V Franciji je število mrtvih zaradi covida-19 v petek preseglo 26.000. V zadnjem dnevu so potrdili 243 novih smrti, skupno pa 26.230, so sporočili iz ministrstva za zdravje. Še naprej pa v državi pada število bolnikov na intenzivni negi, teh je bilo v zadnjem dnevu manj za 93, poročajo tuje tiskovne agencije.

BRASILIA – V Braziliji, ki je najhuje prizadeta latinskoameriška država v pandemiji novega koronavirusa, so v petek zabeležili rekordno dnevno število žrtev novega koronavirusa. Umrlo je 751 ljudi, skupaj pa že skoraj 10.000. V preteklem dnevu so potrdili 10.222 novih okužb, skupaj pa že več kot 145.000.

ŠPORT

LJUBLJANA – Med športniki, ki so se razveselili sproščanja ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa, so tudi najboljši športniki invalidi. Aktualno dogajanje je močno poseglo tudi na njihovo področje, zdaj spet lahko trenirajo, a usoda tekmovanj je negotova, vse več vprašanj je tudi o paraolimpijskih igrah v Tokiu naslednje leto.

LJUBLJANA – V judu je po sprejetem odloku o zagonu slovenskega športa od 7. maja pri organizirani vadbi dovoljen tudi fizični stik. Po drugi strani za nadaljevanje tekmovanj registriranih športnikov v tej panogi še ni načrtov, pravi predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič.

Dogodki