.
.

Proti novemu koronavirusu naj bi bilo uspešno zdravilo za artritis

  • Pixabay
OGLAS

V boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, se je pri kritičnih pacientih kot uspešno izkazalo zdravilo tocilizumab, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu. Kot poroča italijanski časnik La Repubblica, so zdravilo nekajkrat uporabili v Italiji, njegovo učinkovitost pa so ugotovili že kitajski zdravniki.

Kot je pojasnil Paolo Ascierto z neapeljskega Instituta Pascale, so pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili s ocilizumabom, že v 24 urah zaznali občutno izboljšanje.

Zdravilo sicer ni ustrezno preizkušeno za uporabo proti covidu-19, saj še niso bile opravljene klinične študije o njegovi učinkovitosti proti novemu koronavirusu.

Pristojne oblasti so zdravniki zato zaprosili za takojšnjo pripravo nacionalnega protokola za uporabo tega zdravila pri bolnikih s covidom-19 v kritičnem stanju.

OGLAS

Proizvajalec tocilizumaba, farmacevtska družba Roche, pa je že sporočil, da bo italijanskim bolnišnicam, ki bodo za to zaprosile, zdravilo podaril, poroča La Repubblica na spletni strani.

Kot pojasnjujejo zdravniki, je prednost tega zdravila tudi v tem, da je že dlje časa v uporabi in torej preizkušeno s stališča varnosti njegove uporabe.

OGLAS

Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil WHO zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti covidu-19.

OGLAS

Komentiraj

OGLAS

Dogodki

Trenutno ni dogodkov.

OGLAS

OGLAS
OGLAS