Proizvodnjo antibiotikov v Leku na Prevaljah vnovič podaljšali

Po že nekaj prestavitvah od prvih informacij, ki so jih v prevaljskem Leku predstavili oktobra 2019, Novartis tam podaljšuje proizvodnjo antibiotikov, ki je bila sicer nazadnje predvidena do konca septembra letos. Proizvodnjo antibiotikov so zaradi prilagoditev znotraj Novartisa in svetovnega povpraševanja podaljšali do konca leta 2023.

Kot so za STA pisno navedli v Leku, je Novartis na poti preoblikovanja v vodilno globalno farmacevtsko družbo, ki jo poganjajo napredne platforme zdravljenja in podatkovna znanost.

V skladu s tem Novartisove operacije nenehno spreminjajo svojo proizvodno mrežo in način delovanja, da bi prilagodile zmogljivosti in sposobnosti spreminjajočim se zahtevam izdelčnega portfelja. To strateško usmeritev uresničuje tudi Lek, ki je del Novartisa. V skladu s tem in zaradi svetovnega obsega povpraševanja še naprej prilagajamo svojo prisotnost na Prevaljah,” so zapisali.

Proizvodnjo na Prevaljah so tako podaljšali do konca leta 2023. “To nam bo pomagalo zadovoljiti povpraševanje po novih količinah na trgu in bolnikom zagotoviti potrebna zdravila ter dodatno podpreti lokacijo Kundl v Avstriji v odločilnem obdobju izvedbe načrta za povečanje proizvodnje,” so okoliščine še opisali v Leku.

Medtem se preoblikovanje lokacije Prevalje nadaljuje. Novartis namreč načrtuje, da bo prevaljska lokacija prešla iz proizvodne dejavnosti v del globalnega operativnega centra, ki ga je Novartis vzpostavil v Sloveniji.

V Leku na Prevaljah je bilo konec julija letos več kot 200 zaposlenih, od tega približno 140 na področju proizvodnje antibiotikov in približno 60 v drugih funkcijah, tudi v globalnem operativnem centru, so dodatno pojasnili v Leku.

V tovarni na Prevaljah so širokospektralni antibiotik, ki ga izvažajo na okoli 60 trgov po svetu, začeli izdelovati leta 1988. Leta 2018 so na Koroškem začeli izdelovati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet tega širokospektralnega antibiotika.