Programski svet RTV Slovenija danes o zvišanju rtv-prispevka

Programski svet RTV Slovenija bo na današnji seji razpravljal o možnosti za zvišanje rtv-prispevka. Javni zavod bi rad izboljšal in stabiliziral svoj finančni položaj, saj bo do sredine prihodnjega leta zmanjkalo finančnih rezerv in sredstev za ohranitev zavoda v zdajšnji obliki. Lani so ustvarili za okoli 1,8 milijona evrov primanjkljaja.
money-3918183_1920

Po finančnem načrtu zavoda za letos, ki ga je nadzorni svet javnega zavoda potrdil konec marca, bodo skupni prihodki znašali okrog 131 milijonov evrov, skupni odhodki pa okrog 136 milijonov evrov. Razliko naj bi pokrili iz presežkov preteklih let.

Vodstvo javnega zavoda je v času prejšnjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca ministrstvu za kulturo pred dvema letoma predlagalo dvig rtv-prispevka za 7,84 odstotka oziroma za en evro na znesek 13,75 evra. Kot argumente so navedli inflacijo in dvig plač zaposlenih v javnem sektorju.

A na ministrstvu so takrat dejali, da se prispevek že vrsto let ni usklajeval zaradi pomanjkljivosti zakona, ki ne predvideva tega avtomatizma. Toda treba je imeti dolgoročnejšo perspektivo, saj ad hoc rešitve kot denimo dvig prispevka ne bodo celostno rešile problema glede dolgoročne vzdržnosti zavodovega poslovanja. Prispevek tako še vedno znaša 12,75 evra na mesec.

Na seji bodo razpravljali tudi o izvajanju stavkovnega sporazuma iz leta 2018.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
31. maja, 2021 9:02

Draga LEVIČARSKA RTV. Kmalu bo v državnem zboru odločanje o ukinitvi OBVEZNEGA prispevka, ki ga plačujejo vsa gospodinjstva z elektriko.

Timi
Timi
31. maja, 2021 13:35

Najboljše da začnete stavkat in to tako, da ukinete program.
Ljudstvo Vam bo hvaležno.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.