Prižigi lučk po mestih napovedujejo praznični čas ob koncu leta. V Slovenj Gradcu novost: Osvetljen adventni venec v krožišču pri Namanovi

Tradicionalno bodo v prihodnjih dneh po državi prižgali svetlobno okrasitev, ki napoveduje praznični čas ob koncu leta. Epidemija covida-19 na praznično osvetlitev mest ne vpliva, se bodo pa aktualnim ukrepom za zajezitev epidemije organizatorji prilagajali pri izvedbi prireditev. V Ljubljani in Mariboru bodo lučke prižgali v petek.

Ljubljani bodo prižgali kar za 50 kilometrov prazničnih luči. Osrednja tema okrasitve, ki jo je zasnoval Urban Modic, je pomembnost skupine in sožitja. Okrasitev zato nosi naslov Vsemoč – moč vseh.

Ljubljanski župan Zoran Janković ni želel razkriti, ob kateri uri bodo zagorele luči, saj spričo epidemioloških razmer ne načrtujejo dogodkov, predvsem pa se želijo izogniti gneči. Poleg tega bodo v petek v središču Ljubljane odprli praznične stojnice, poleg znanih lokacij bodo letos postavljene tudi v Stritarjevi ulici.

Poleg osvetlitve bodo na ogled še tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju, okrasitev parka Zvezda z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev in 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

V prestolnici decembra načrtujejo tudi pet koncertov, a še ni jasno, kako jih bodo izvedli. Župan predlaga, da bi za obisk koncertov zahtevali pogoj PC (preboleli, cepljeni), a za takšno odločitev potrebujejo soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Mestne ulice Maribora bodo v praznični osvetlitvi prav tako zasijale v petek. Osrednji prizorišči Čarobnega Maribora bosta Glavni trg in Trg Leona Štuklja. Na prvem bo stala darilna tržnica in letošnja novost – božični vrtiljak, na Trgu Leona Štuklja napovedujejo praznično gostinsko ponudbo.

Na mestnih ulicah in trgih bodo mimoidoče razveseljevale svetlobne skulpture Lumina in fototočke z urbanimi gozdički. Vrata bo v petek odprlo tudi Vilinsko mesto, to so čarobni kotički, ulice, dvorišča, izbe in razstavišča v središču Maribora, kjer se bodo ves december odvijale prireditve in ustvarjalne delavnice. Med 14. in 21. decembrom bo dedek Mraz s kočijo potoval po mestnih soseskah in pozdravil otroke, spremljala ga bo pohorska vila Simona.

Tudi v Izoli bodo praznične luči zažarele v petek, park Pietro Coppo z drsališčem pa se bo spremenil v pravljični Ledeni otok. Kot so navedli v Turističnem združenju Izola, bodo poskrbeli tudi za pester spremljevalni program, saj bodo v prazničnem času od četrtka do nedelje na vrsti otroške predstave in glasbene točke, 4. in 5. decembra po tudi Miklavževa tržnica.

Kopru bodo lučke prižgali v soboto. Obiskovalci si ob manjših prilagoditvah lahko obetajo bogato kuliso praznične svetlobne okrasitve, ki mesto zaznamuje v zadnjih letih. Tudi letos bo na voljo drsališče, ki ga bodo postavili v Taverni, koprski zavod za mladino, kulturo in turizem pa napoveduje vrsto prireditev.

Tudi v Celju bodo praznično razsvetljavo prižgali v soboto, ko se uradno začne program Pravljično Celje, ki bo potekal do 31. decembra. Mesto bo krasila še druga okrasitev. Praznični čas bo minil brez silvestrovanja na prostem ali koncertov, bo pa v mestnem središču božično-novoletna tržnica. V drugi polovici decembra bodo po napovedih znova zaživeli pravljični liki, po mestnih ulicah bo vozila pravljična kočija.

Kar 1,7 milijona prazničnih lučk, največ doslej, bodo prižgali v Mozirskem gaju, tam bo 6. božična bajka Slovenije zaživela prav tako v soboto. Obiskovalcem bo na ogled do 9. januarja prihodnje leto.

Novoletno jelko so v Slovenj Gradcu že postavili, letošnja novost pa bo osvetljen adventni venec v krožišču pri Namanovi. Tam bodo prvo adventno svečo prižgali v nedeljo, prižig prazničnih luči po mestu pa načrtujejo 1. decembra. Poleg tega bodo od 10. decembra dodatno okrasili še Trg svobode, kjer bo božična vas. Otroke bo Božiček pozdravljal po celi občini na več lokacijah od 20. do 22. decembra.

Velenju, kjer bodo novoletno jelko na Titovem trgu postavili danes popoldne, bodo praznične lučke prižgali 3. decembra, ko na trgu pripravljajo tudi sejem drobnih daril in dobrot. Letos bodo na novo okrasili Visto, prenovljeni trg v Starem Velenju in Goriško cesto. Praznične luči bodo gorele do 16. januarja.

Novi Gorici bodo lučke prižgali 3. decembra na Delpinovi ulici, to bo obenem tudi odprtje prenovljene Delpinove. Sicer pa na novogoriški mestni občini načrtujejo program prireditev na prostem in v notranjih prostorih, izvedba bo odvisna od ukrepov ob epidemiji. Na Bevkovem trgu bodo po napovedih koncerti, od tam bo v živo oddajal Radio Robin, organiziran bo knjižni sejem, obiskovalci bodo tudi letos lahko poganjali kolesa in z njimi ustvarjati električno energijo za osvetlitev novoletnih jelk.

Murski Soboti so zaradi epidemije odpovedali vse dogodke prazničnega decembra. Bo pa mesto tudi letos na predvečer praznika sv. Nikolaja zažarelo v soju skoraj 60.000 lučk. Mestno središče bodo krasili unikatni svetlobni elementi, med drugim 40 lampijonov na Trubarjevem drevoredu, ki so jih izdelali mladi v okviru Mikkovih delavnic, ter 60 lampijonov na Trgu zmage, ki so jih izdelali učenci in dijaki.

Novem mestu, kjer so napovedali prenovo podobe decembrskega dogajanja, bodo praznično osvetlitev prižgali 5. decembra. Tradicionalnega miklavževanja zaradi epidemije ne bo. Če bo potrebno, se bodo sproti prilagajali ukrepom, so v Zavodu Novo mesto povedali za STA. Adventno dogajanje bo sicer postreglo z novimi kulisami in pestrim programom, ki bo potekal med 5. in 31. decembrom. Na novomeški Glavni trg se vrača drsališče, na več prizoriščih bodo po napovedih pripravili pester spored in kulinarično ponudbo.

Na Ptuju bodo praznične lučke prižgali 6. decembra, hkrati pa bodo, če se epidemiološke razmere ne bodo dodatno poslabšale, tudi letos ponudnikom gostinskih in drugih storitev dali na voljo hišice. V načrtu je tudi postavitev umetnega drsališča, ostali program pa bodo prilagodili aktualnim razmeram in ukrepom, je povedala županja Nuška Gajšek. Tako kot običajno bodo poskrbeli za obdaritev otrok in starostnikov, za kar so v proračunu namenili skoraj 10.000 evrov.

Kočevju nameravajo izvesti celoten decembrski program, če bodo to omogočale razmere. Tako 6. decembra ob 17. uri načrtujejo prižig mestne okrasitve ter miklavževanje za otroke in glasbo. Za zadnji dan v letu načrtujejo silvestrovanje na prostem. Že ta petek pa bo v praznični podobi zažarela Ribnica. Osrednja pozornost bo veljala ribniškemu gradu, ki bo s Pravljično deželo poskrbel za najmlajše, in Ledeni deželi z drsališčem pri Rokodelskem centru Ribnica.

Besedilo: zbrali dopisniki in notranjepolitično uredništvo STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije