Pristojni danes o protikoronskih ukrepih med prazniki

Po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja se bodo na temo ukrepov, ki bodo veljali med prazniki, danes sestali predstavniki pristojnih resorjev. O morebitnih dodatnih ukrepi h sicer razpravlja tudi svetovalna skupina za covid-19. Odločitve tehtajo predvsem v luči pojava bolj nalezljive nove koronavirusne različice omikron.

Kot je minister Poklukar dejal na petkovi novinarski konferenci, bo strokovna svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih dneh v luči omikrona obravnavala in razpravljala o dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije, prav tako pa je že minuli teden potekala razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. Poklukar si želi, bi v tem tednu razpravi prišli do konca.

Pogovore o tem bodo glede na ministrove napovedi nadaljevali tudi danes s pristojnimi resorji. V pričakovanju odločitve o izvedbi silvestrovanj na prostem so gotovo predstavniki lokalnih skupnosti oz. župani. V Ljubljani imajo tako na primer že pripravljen silvestrski program, a še čakajo odločitev, v kakšni obliki ga bodo lahko izvedli.

Zdravstveno stroko pa ob tem skrbi tudi širjenje bolj nalezljive različice omikron, okužbe s katero so minuli teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, posvetovalna skupina pa takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov.

Število aktivno okuženih je v zadnjem času sicer začelo upadati. Nekoliko manj pritiska je tudi na bolnišnice, ki sicer še vedno skrbijo za okoli 700 covidnih bolnikov, od katerih jih okoli 200 potrebuje intenzivno zdravljenje.