Search
Close this search box.

Prispevki delavcev doslej državo stali več kot 90 milijonov evrov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Kolegij predsednika DZ bo določil dnevni red izredne seje DZ, ki bo v ponedeljek. Na njej bodo poslanci med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. To je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do sedanje vlade Janeza Janše. Zato so v opoziciji do njega ostri.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče ima na dnevnem redu pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja izven občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Gre za odloka, ki ju je vlada sprejela z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa.

LJUBLJANA – Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

LJUBLJANA/KRŠKO/MARIBOR – Zaradi posledic epidemije covida-19, ki se odražajo na vseh področjih življenja, imajo več dela tudi centri za socialno delo. Opažajo zlasti več vlog za denarno socialno pomoč, več pa je tudi konfliktov v družini, so povedali za STA.

MARIBOR – Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Na začetku tega tedna so tja že preselili vstopni točki za pediatrijo in ginekologijo, do konca maja se bo preselila še vstopna točka za ostale.

LJUBLJANA – Uporabniki drog so bolj urejeni, uporaba psihoaktivnih snovi pa se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa ni povečala, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So pa v centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog opazili porast strahu in tesnobe.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sredo je bilo na vseh ravneh angažiranih 3051 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

SVET

WASHINGTON – Nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi CDC Tom Frieden je v sredo v ameriškem kongresu ocenil, da bo število mrtvih zaradi covida-19 v državi do konca maja naraslo na 100.000 in dodal, da se je boj proti pandemiji v ZDA šele prav začel. V ZDA je doslej zaradi covida-19 umrlo najmanj 73.431 ljudi.

VERONA – Letošnji poletni operni festival v znameniti veronski areni je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedan. Festival 2020 postane 2021, so zapisali v Fundaciji veronska arena, kjer dodajajo, da so zaradi neizogibne odločitve globoko užaloščeni.

ŠPORT

NEW YORK – Vodilni predstavniki vrhunske severnoameriške košarke napovedujejo, da bodo že od petka lahko košarkarji lige NBA vadili v dvoranah v ameriških zveznih državah, kjer so lokalne oblasti razrahljale omejitve in ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

CADIZ – Rafael Jimenez, nogometaš Cadiza, vodilne ekipe druge španske lige, je prvi španski nogometaš, ki je pred začetkom treningov zavrnil testiranje na novi koronavirus. Vodstvo lige je od vseh nogometašev zahtevalo, da opravijo test, a branilec Cadiza se je odločil, da zahtevo zavrne, tudi če bo zaradi tega moral končati svojo kariero.