Search
Close this search box.

Prisotnost otrok v vrtcih danes različna, ponekod precejšnje kadrovsko-organizacijske težave. Kakšno pa je stanje v koroških vrtcih?

Ob ponovnem odprtju vseh vrtcev je bila danes prisotnost otrok v vrtcih različna. Povprečno je bila nižja v vrtcih tistih regij, ki so bile do nedavnega črno obarvane, nekaj več je bilo otrok v preostalih. Ob tem predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj opozarja na kadrovske stiske in tudi težave zaradi lažno pozitivnih testov. Preverili pa smo tudi, kakšno je stanje v vrtcih na Koroškem.

V regijah, ki so bile glede na slabšo epidemiološko sliko še prejšnji teden črno obarvane in so bili torej v njih vrtci, razen za nujno varstvo, zaprti, je bila prisotnost otrok v vrtcih danes po do zdaj zbranih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije okoli 63-odstotna. V ostalih delih države pa je bila prisotnost otrok v vrtcih v povprečju 78-odstotna, je povedala Bogatajeva.

Otroci, ki so se po dolgem času vrnili v vrtce, so bili tega veseli, prav tako starši, nekaj stisk je bilo pri najmlajših otroci, je povedala Bogatajeva, ki je tudi ravnateljica Vrtca Škofja Loka.

Ima pa predsednica skupnosti od vodstev vrtcev informacije, da je ponekod precejšnja kadrovska stiska. Veliko strokovnih delavk in drugih zaposlenih je namreč na bolniški odsotnosti iz razlogov, ki niso povezani s covidom-19, veliko od teh je bilo prej na čakanju na delo. Kar nekaj odsotnosti kadra je povezanih z varstvom otrok, ki obiskujejo 4. in 5. razred osnovnih šol. Vse te manjkajoče zaposlene vrtci nadomeščajo tudi s študenti in zaposlenimi prek javnih del. A ponekod tudi teh ne dobijo več.

Še posebej pa vodstva vrtcev in zaposlene vznemirjajo lažno pozitivni hitri testi na novi koronavirus, saj je teh primerov kar nekaj.

“S takšnim načinom testiranja se v vrtcih ne strinjamo. Če se testiranje izvaja, menimo, da naj se izvaja s korektnimi, zanesljivimi testi. Takšen način pa je za nas nesprejemljiv in je tudi nespoštljiv,” je dejala Bogatajeva. V vrtce in posamezne oddelke prinaša namreč veliko nemira in dodatnih organizacijskih težav, tudi za starše otrok.

V Vrtcu Škofja Loka so danes ob testiranju 117 zaposlenih, kar je približno tri četrtine vseh zaposlenih, hitri testi okužbo pokazali pri desetih zaposlenih. Vse so napotili še na testiranje s PCR testi, rezultati bodo po napovedih znani zvečer, je povedala Bogatajeva.

Starše otrok so obvestili, da jih bodo s podrobnostmi in rezultati seznanili zvečer. Pozitivni test zaposlenega v vrtcu namreč pomeni, da gre v karanteno celotni oddelek otrok, v katerim je potrjeno okužena oseba delala, prav tako gredo v karanteno ostali rizični stiki.

Tudi pri zaposlenih v vrtcu Pikapolonica, ki deluje v okviru Osnovne šole Cerklje ob Krki, so pri ponedeljkovem hitrem testiranju, ki ga je izvajala ekipa Zdravstvenega doma Brežice, v skupini 16 dopoldne testiranih odkrili sedem pozitivnih. Kot se je izkazalo pri njihovem poznejšem vnovičnem testiranju s PCR testi, pa je šlo za lažen izid.

Vseh 32 v ponedeljek testiranih zaposlenih v tem otroškem vrtcu tako ni bilo okuženih. Ker so za tak izid zvedeli ob približno 22. uri, pa so v vrtcu danes poskrbeli le za nujno varstvo. V sredo bodo že delovali normalno, je za STA povedala ravnateljica Osnovne šole Cerklje ob Krki Maja Matrić.

Cerkljanski vrtec sicer obiskuje nekaj več kot sto otrok, današnje nujno varstvo pa je obiskalo 14 otrok, je dodala. Direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević je za STA povedal, da so pri testiranju zaposlenih v cerkljanskem vrtcu uporabili teste Shenzhen, ki jim jih je dobavila država.

Manj kadrovskih težav imajo, kot kaže vrtci na Koroškem, kjer je testiranje pri večini potekalo brez posebnosti in zapletov.

Vrtec Kralj Matjaž Črna na Koroškem

V vrtcu Kralj Matjaž Črna na Koroškem so se danes testirali vsi zaposleni vrtca in pozitivnih testov ni bilo, je za Koroške Novice sporočila Mateja Špeh, pomočnica ravnatelja za vrtec Kralj Matjaž. “Testirani smo bili enkrat s hitrimi testi, tako, da za odstopanja ne vem. Tudi lažno negativnih ni bilo. Zaradi potrjene okužbe ni odsoten nihče od zaposlenih v vrtcu, tudi primera, da bi bil okužen otrok, zaenkrat ni bilo. Otroci so zdravi in vrtec tudi obiskujejo. V karanteni ni nihče od zaposlenih, otrok pa eden, zaradi potrjene okužbe pri enem od staršev,” je pojasnila Mateja Špeh.

“Zelo sem vesela, da ni posebnih težav, tudi pri izvajanju delovnega procesa ne. Zaposleni so zelo, zelo odgovorni in dosledni pri izvajanju ukrepov in nikomur ni nič težko narediti. Prav tako bi bilo prav, da pohvalim tudi starše otrok, ki so zelo pozitivni, odgovorni in pripravljeni na sodelovanje v vseh ozirih. Sproti zelo dobro komuniciramo in spremljamo situacijo in majhnost našega vrtca ter povezanost z vsemi deležniki, je v tej situaciji še kako dobrodošla. Upam, da bo tudi v prihodnje tako,” je sklenila Špeh.

Da delo v črnjanskem vrtcu poteka normalno je nam potrdil tudi ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič.

Vrtec Ravne na Koroškem

“V torek, 9. 2. 2021 smo za vse zaposlene vrtca Ravne na Koroškem v Zdravstvenem domu na Ravnah med 6.00 in 7.30 uro organizirali hitro testiranje na novi koronavirus. Testiralo se je 63 zaposlenih in 3 dijakinje srednje šole Muta. Dve strokovni delavki sta bili na hitrem testu pozitivni, a sta opravili že tudi PCR test, da zadevo preverimo,” je na naše poizvedovanje odgovorila Mateja Hovnik, ravnateljica vrtca Ravne na Koroškem.

En oddelek smo danes dali v karanteno. Druga strokovna delavka z otroki ni imela stika in je v izolaciji. Poleg omenjenega imamo v karanteni še 8 otrok, ki so imeli visoko rizičen stik z obolelo osebo v družini. Te podatke nam sporočajo starši,” je na vprašanje glede karanten odgovorila ravnateljica.

“Rada bi pohvalila vse zaposlene v vrtcu Ravne, da dosledno upoštevajo ukrepe in navodila na ravni vrtca in NIJZ-ja. Redno se prezračujejo prostori vrtca, razkužujejo roke, igrače, didaktični material, skrbno nosimo zaščitne maske … Kljub temu da smo izpostavljeni možnim okužbam in delamo v rizičnih razmerah, ohranjamo dobro voljo, smo pozitivni in svoje delo opravljamo strokovno in z vso odgovornostjo. Tudi večina staršev se drži in upošteva zapisane ukrepe, le nekaj opozoril je še potrebnih pri razkuževanju rok ob vstopu v vrtec,” je dogajanje v vrtcu v tem času povezala Hovnik in dodala: “Vem in verjamem, da bomo skupaj premagali ta “korona čas” in da so pred nami lepši in bolj prijazni časi.”

Vrtec Prevalje

“Testirali smo 42 zaposlenih in 2 dijakinji ter 2 študentki. Vsi so bili na testiranju negativni, pa je za Koroške Novice sporočila Ana Buhvald Pori, pomočnica ravnateljice vrtca pri OŠ Franja Goloba Prevalje.

“Zaradi potrjene okužbe sta odsotni 2 zaposleni – obe sta imeli znake koronavirusa. Ena je odsotna že 3. teden. Otroci so odsotni zaradi prehladnih znakov. Od otrok trenutno nihče nima potrjenega koronavirusa. V karanteni je 12 otrok in 1 strokovna delavka – vsi do sobote, 13. 2. Nekaj otrok pa je v karanteni tudi zaradi okužbe starša oz. tesnega stika v domačem okolju,” je na vprašanje, kakšno je stanje glede okužb in karanten v njihovem vrtcu, pojasnila Ana Buhvald Pori.

Glede morebitnih težav v vrtcu pa je omenila, da se težave pojavljajo zaradi bolezni otrok.Saj se v tem času vsako leto pojavlja veliko različnih virusov, je pa potrebno sedaj na vsak znak pri otroku takoj odreagirati in so posledično otroci hitro doma in potem kar dolgo doma, da se pozdravijo oz. da se vidi, ali se bolezen širi naprej,” je dejala Ana Buhvald Pori.

Moram pa pohvaliti starše za vso sodelovanje in razumevanje v času zaprtja in sedaj ob odprtju. Vem, da jim predvsem ni lahko z organizacijo varstva in službami v primeru bolezni otrok, ampak res lepo sodelujejo in upoštevajo navodila, ki jih imamo do pediatrov in NIJZ. Teh pravil se mi moramo držati, da poskušamo vzdrževati, kolikor se da varno okolje, čeprav je koronavirus tako prisoten, da se ga popolnoma izogniti ne moremo, lahko pa z vsemi ukrepi poskrbimo, da se ne širi naprej, je sklenila pomočnica ravnateljice vrtca pri OŠ Franja Goloba Prevalje.

Vrtec Mežica

V vrtcu Mežica so se testirale vse prisotne delavke, razen tri, ki so okužbo prebolele in se jim tri mesece po preboleli okužbi ni potrebno testirati. Vsi testi so bili negativni, je veselo novico sporočila Romana Šepul, pomočnica ravnatelja vrtca pri OŠ Mežica.

“Trenutno nimamo odsotnih zaradi potrjenih okužb, tako pri zaposlenih kot otrocih. V karanteni pa imamo dva otroka zaradi okužbe ožjega družinskega člana. Konec prejšnjega tedna so se pojavila prehladna obolenja, vročine, bolečine v žrelu pri nekaterih otrocih,” je pojasnila Romana Šepul in dodala: “Starše pozivamo, da v vrtec pripeljejo le zdrave otroke.”

Delo še vedno poteka v “mehurčkih”, ukrepe za preprečitev okužbe, pa vsi zaposleni in starši, dosledno upoštevamo. Zavedamo se, da smo vsi skupaj in vsak zase odgovorni, da preprečimo širjenje okužb. Otroci se počutijo dobro, so veseli, razigrani, delavci vrtca pa smo počaščeni, da lahko zopet opravljamo svoje poslanstvo. Upamo, da bo pust skupaj z zimo odgnal tudi koronavirus,” je še dodala pomočnica ravnatelja vrtca pri OŠ Mežica.

Hiša otrok Mali koraki Mežica

“Vsi testirani v tem tednu so bili negativni. Nimamo odsotnosti zaradi okužb s covidom-19, ne pri zaposlenih niti pri otrocih. Veseli smo, da smo lahko zopet skupaj v vrtcu, otroci so veseli prijateljev in dela v posebno pripravljenem montessori okolju. Delo poteka dobro in utečeno po priporočilih Nijz,” sporoča vodstvo Hiše otrok Mali koraki, Nina Jug in Jana Rečnik.

Vrtce Brezno

“V prejšnjem tednu se nas je testiralo 12 strokovnih delavk. Vsi testi so bili negativni. Delo v vrtcu poteka normalno, brez težav,” je pojasnila vodja vrtca Bernarda Cink.

Vrtec Radlje ob Dravi

“Testiralo se je 27 strokovnih delavcev in vse kuharice, čistilke, administrativni delavci. Nihče ni bil testiran dvakrat, vsi testi v našem vrtcu in na celotni šoli pa so bili negativni,” je na naša vprašanja glede testiranja odgovorila Špela Rus, pomočnica ravnatelja za vrtec pri OŠ Radlje ob Dravi. Prav tako v vrtcu nimajo potrjenih okužb, niti predpisanih karanten.

“Zelo moram pohvaliti fleksibilnost našega Zdravstvenega doma Radlje, ki nam je v podporo in pomoč. Danes smo se lahko testirali že ob 5.45, kar je sicer problem, saj vrtce odpiramo že ob 5.30 in je res težava, če moraš biti testiran pred izvajanjem dejavnosti. Tako, da želim zdravstvene delavce ZD Radlje javno pohvaliti in se jim zahvaliti, saj so vedno dobre volje, čeprav verjamem, da so že na robu zmogljivosti,” je na vprašanje o morebitnih posebnostih pri izvajanju testiranja in vzgojnem procesu odgovorila Špela Rus.

Hiša otrok – EDUKA, Zavod za izobraževanje in svetovanje, Slovenj Gradec

“Tudi v tem tednu so se testirali vsi zaposleni, ki še niso preboleli Covid-19. Na testu so bili vsi negativni. Pohvalili so dobro organizacijo testiranj s strani Zdravstvenega doma Slovenj Gradec,” je za Koorške Novice pojasnila Aleša Jordan direktorica EDUKA, Zavod za izobraževanje in svetovanje, Slovenj Gradec.

“V Hiši otrok ni posebnosti, le da je ta teden zaradi prehladov  prisotnih nekoliko manj otrok, saj so v skladu s higienskimi ukrepi v vrtcu lahko le popolnoma zdravi otroci in starši to dosledno upoštevajo. Nimamo podatka, da bi bil kdo od otrok doma zaradi potrditve okužbe covid-19,” je še dodala Aleša Jordan.

Vir: STA

Dogodki

Ob ponovnem odprtju vseh vrtcev je bila danes prisotnost otrok v vrtcih različna. Povprečno je bila nižja v vrtcih tistih regij, ki so bile do nedavnega črno obarvane, nekaj več je bilo otrok v preostalih. Ob tem predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj opozarja na kadrovske stiske in tudi težave zaradi lažno pozitivnih testov. Preverili pa smo tudi, kakšno je stanje v vrtcih na Koroškem.