Prireditev v čast kralju Matjažu letos zgolj na simbolni ravni, tokrat brez graditeljev

Po jeklenici Olimpline se je nad Črno na Koroškem nekaj po 10. uri, ko bi se sicer začela največja zimska prireditev na Koroškem, gradnja snežnih gradov, spustil kralj Matjaž. Za njim sta se spustila še Alenčica in vojščak, s tem pa so v Črni zaradi epidemije novega koronavirusa zgolj na simbolni ravni izvedli prireditev 29. Gradovi kralja Matjaža.
143996935_416477026099591_6493077489377709367_n

Kralj Matjaž je bil nad spustom po lani odprti jeklenici, po kateri se je samo v nekaj mesecih spustilo okoli 2700 ljudi, navdušen.

Druščina, ki v Črni ohranja legendo o kralju Matjažu, po kateri ta spi v gori Peci, se je nato sprehodila do središča kraja. Tam je kralja Matjaža čakal nov leseni prestol, ki ga je izdelal domačin Franci Knez, da so opravili še spominsko fotografiranje.

Ob tem je kralj Matjaž za medije povedal, da je covid-19 bolezen, s katero se ni mogoče boriti s sabljami, ampak moramo ubogati “naše zdravilce”, pa da tudi njega vsi ubogajo, saj nosijo zaščitne maske. Skupaj z Alenčico sta vsem, ki vsako leto množično prihajajo na to prireditev, sporočila, da jih pogrešata.

V Črni upajo in načrtujejo, kot je dodala tudi županja Romana Lesjak, da bodo lahko prireditev 30. Gradovi kralja Matjaža prihodnje leto izvedli na običajen način. Ne le to, želijo si, da bi bila prireditev takrat spektakularna.

V Črni so sicer sprva načrtovali, da bodo s kupom umetnega snega na Matavževih travnikih ob črnjanskem stadionu danes domačinom dali možnost gradnje snežnih skulptur v okviru družinskih mehurčkov, a so v petek iz Občine Črna na Koroškem sporočili, da prosijo vse, naj ne prihajajo na prizorišče, da ne bi kršili veljavnih predpisov za zajezitev epidemije.

Bržkone so temu botrovala tudi opozorila o nevarnosti kršenja predpisov, saj je zbiranje ljudi prepovedano, četudi ima Koroška med vsemi slovenskimi regijami trenutno najboljšo epidemiološko sliko.

Po opažanjih domačinov so dogajanje v Črni danes spremljali tudi posamični policisti in inšpekcija.

Medtem letošnja prireditev 29. Gradovi kralja Matjaža še nekaj dni poteka prek spleta in od vsepovsod. Od začetka januarja se namreč v Črno stekajo fotografije ustvarjenih skulptur iz različnih materialov. Doslej so fotografije več deset skulptur poslali sodelujoči iz cele Slovenije, pa tudi Hrvaške in Avstrije. Zbirajo jih še prihodnji teden, nato pa bodo razglasili najboljše.

To nedeljo dopoldne pa v okviru letošnje prireditve v Črni pričakujejo še Mira Rismonda, ki bo pred kulturnim domom ustvarjal iz ledu.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.