Search
Close this search box.

Pripravite robčke, kurenti bodo obiskali Koroško

Juhuhu, pust bo kmalu tu, še pred tem pa bodo kurenti obiskali Koroško in širili dobro voljo, zdravje, srečo veselje ter preganjali zimo tudi v naših krajih. Že ta teden se bodo kurentov razvesili v Dravski dolini, proti koncu februarja, pa še v Mežiški dolini.

Korant ali kurent, kot mu nekateri pravijo, je tradicionalna pustna maska iz Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Po tradicionalnem verovanju naj bi bil korant demon, ki je preganjal zimo in prebujal naravo k pomladnemu življenju in rasti. Korant, kot ga poznamo danes je oblečen v ovčji kožuh za katerega je potrebnih od pet do sedem ovčjih kož. Večinoma so svetle barve, redkeje vidimo črne. Na glavi ima korant masko, ki predstavlja najtežji del pri izdelavi celotne opreme. Koranti se prepašejo z železno verigo, na katero je obešenih pet kravjih zvoncev. Ti morajo dati pri poskakovanju ubrano melodijo. Na nogah imajo gamaše, ki so zelene ali rdeče barve in pa seveda težke delovne čevlje. Na koncu pa korant potrebuje seveda še ježevko, ki jo drži v levi roki, saj z desno želi ljudem srečo in mir. Celotna oprava je lahko težka tudi več kot 40 kilogramov, zanjo pa boste odšteli tudi do tisoč evrov.

Kurenti iz Rogoznice bodo obiskali Koroško.

V četrtek, 7. 2. 2019, napovedujejo Kurenti iz Rogoze turnejo po Dravski dolini. Obiskali bodo Vuzenico, Dravče, Radlje, za konec pa se bodo ob 18.00 ustavili še v Mitnici na Muti, kjer bodo kljub četrtku nadaljevali s plesom in druženjem. Iz Mitnice še sporočajo, da je naslednji dan praznik, tako da vabljeni, da se jim kar pogumno pridružite na rajanju s kurenti iz Rogoznice. V njihovem programu pa smo zasledili, da se bodo na Koroško še vrnili, in sicer v soboto, 23. 2. 2019, ko bodo obiskali Muto, Prevalje, Libeliče, na koncu pa sledi zaključek v Trbonjah.

In kdo so kurenti iz Rogoznice?

Koranti Rogoznica delujejo kot sekcija Kulturnega društva Rogoznica in so najstarejša organizirana skupina kurentov na ptujskem področju. Izročilo so fantje sprva ohranjali spontano, leta 1982 pa so se združili in pričeli z organiziranim delovanjem. Njihovo poslanstvo je ohranjanje pustnih običajev. Te prvenstveno ohranjajo z vsakoletnimi obhodi hiš po vaseh četrtne skupnosti Rogoznica, udeležujejo pa se tudi etnografskih povork v Sloveniji in tujini. Skupina šteje približno 60 članov, svoje poslanstvo pa želijo prenašati na mlade. V sekciji deluje tudi skupina oračev. Leta 2005 je bil njihov član Marjan Cajnko izbran za 6. Princa ptujskega karnevala. Skupina je za svoje delovanje od Mestne občine Ptuj leta 1991 prejela zlati zvonec.

FOTO: KD Rogoznica. Korante navadno spremlja tudi hudiček. Ta je oblečen v rdečo, lažjo obleko, na glavi ima masko iz kožuhovine, v rokah pa drži manjše vile. Njegova osnovna naloga je, da spravlja korante v skupino, tako da se kdo ne izloči ali izgubi.

Rajanje s kurenti ob smučišču v Ribnici na Pohorju.

Kot so zapisali na Facebook strani TD Ribnica na Pohorju, bodo tudi njih obiskali koranti, in sicer boso lahko skupaj z njimi skakali ob smučišču v Ribnici na Pohorju ta petek, 8. 2. 2019, med 11. in 13. uro.

Foto: TIC Ribnica na Pohorju.

Preden se odpravite na kurentovanje, ne pozabite na robčke.

Koranti pobirajo robčke, ki morajo biti veliki, bombažni, moški robci. Te jim podarijo dekleta in jim jih privežejo na verigo okrog pasu ali na ježevko. Nemalokrat pa jih od njih kar izsilijo. Več kot ima korant robcev, bolj se lahko postavlja pred drugimi.

Če smo kakšno lokacijo, kjer vas bodo obiskali kurenti izpustili, nam pišite, jo bomo z veseljem dodali.

Vir: KD Rogoznica, Zveza kurentov Slovenije, Mitnica Muta, Tic Ribnica na Pohorju

 

Dogodki