Search
Close this search box.

Priprave na koroško licitacijo vrednejšega lesa kroji vreme

Na Koroškem se pripravljajo na izvedbo 18. licitacije vrednejšega lesa, največje daleč naokoli. Dovoz hlodovine bi se moral začeti v sredo, a se zaradi pretoplega vremena še ni. Organizatorji čakajo, da tla pomrznejo, tako da bo dovoz predvidoma stekel prihodnje dni. Vnovič se pojavljajo tudi pomisleki glede ustreznosti prostora za licitacijo.

Licitacija vrednejših sortimentov lesa, ki jo vsako leto organizira Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, bo tudi letos organizirana na okoli osem hektarjev velikem travniku oz. kmetijskem zemljišču od Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu.

“Imamo soglasje lastnika zemljišča, Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, in zakupnika, to je Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga,” je STA povedal Jože Jeromel iz omenjenega društva. Dejal je, da se tudi letos pojavljajo težave v zvezi s prostorom, tako da bo “po vsej verjetnosti” tokratna licitacija zadnjič na tem mestu. Po njegovih besedah se pojavljajo nekatera nasprotovanja, pa tudi očitki o nenamenski rabi kmetijskega zemljišča.

Organizatorji že nekaj let iščejo primernejši prostor za licitacijo, ki v izvedbenem delu poteka skoraj tri mesece od začetka dovoza in končnega odvoza hlodovine. Poleg tega so lani zaradi rekordne količine ponujenega lesa morali poiskati še dodatne prostore. Lani so namreč zbrali kar 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov, skupni izkupiček licitacije pa je lani presegel štiri milijone evrov.

Letos Jeromel ne pričakuje tako velike ponudbe hlodovine, pravzaprav si organizatorji tako velikih količin tudi ne želijo, saj jim to oteži celotno organizacijo. Optimalna količina je od 5000 do 7000 kubičnih metrov, je dejal Jeromel. Na licitaciji letos pričakuje hlodovino iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Avstrije in Hrvaške, zanimanje za dovoz hlodovine so prejeli tudi iz BiH.

Glede povpraševanja pa je Jeromel povedal, da je letos največ povpraševanja po macesnu in lepi smreki, tudi po hrastu, a manj kot v preteklih letih. Podobno velja za gorski javor, ki tradicionalno dosega najvišje cene. Še naprej namreč obstaja zanimanje za lepe sortimente gorskega javorja, medtem ko so tudi izkušnje minulih let pokazale, da za hlode te drevesne vrste, ki so povprečne kvalitete, ni toliko zanimanja. Kupci hlodovine s koroške licitacije so večinoma iz evropskih držav, prišli pa so tudi že iz Turčije in Kitajske.

Za zdaj postavljeni roki letošnje licitacije predvidevajo dovoz hlodovine do okoli 20. januarja in oglede za kupce od 26. januarja do 7. februarja, ko je predvideno tudi odpiranje ponudb.

Dan odprtih vrat licitacije in razglasitev rezultatov je predviden 27. februarja, nato pa odvoz hlodovine do 20. marca letos. Za zdaj bi te roke še lahko ujeli, če pa bo vreme nagajalo, jih bodo tako kot lani primorani nekoliko zamakniti, je še povedal Jeromel.

Javne dražbe gozdno-lesnih sortimentov iz državnih gozdov organizira tudi družba Slovenski državni gozdovi, ki s hlodovino ponavadi sodeluje tudi na licitaciji na Koroškem.

Vir: STA

Dogodki

Na Koroškem se pripravljajo na izvedbo 18. licitacije vrednejšega lesa, največje daleč naokoli. Dovoz hlodovine bi se moral začeti v sredo, a se zaradi pretoplega vremena še ni. Organizatorji čakajo, da tla pomrznejo, tako da bo dovoz predvidoma stekel prihodnje dni. Vnovič se pojavljajo tudi pomisleki glede ustreznosti prostora za licitacijo.