Search
Close this search box.

Priporočamo: Izlet v vesolje za vso družino

Iščete možnosti za zimski izlet in ste v dilemi, kako popestriti vsakdan vašim družinskim članom?

Ne daleč stran, na meji Savinjske regije s Koroško, se nahaja občina Vitanje, kjer najdete futuristični objekt Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Center ponuja bogato vsebino za vse ljubitelje vesolja vseh starosti. Oglejte si zanimive in interaktivno zastavljene razstave na temo vesolja, ki podajajo vpogled v raziskovanje vesolja in vas hkrati spodbudijo k razmišljanju o njegovi neskončnosti.

Že ob vhodu vas pozdravi prikupna robotka Vita, ki je tudi sama navdušena nad vesoljem in z veseljem poklepeta z vami, zapleše, pove kakšno šalo ali vas usmeri na razstave.

OD NOORDUNGA DO PRVIH SLOVENSKIH SATELITOV

Najprej vas v vesoljske vsebine popelje Herman Potočnik Noordung, pionir vesoljskih znanosti, čigar korenine segajo tudi v Slovenj Gradec, kjer je bil rojen njegov oče. Noordung je s svojim vizionarskim razmišljanjem pustil velik pečat v zgodovini na področju razvoja vesoljskih tehnologij. Spoznajte njegovo življenje in delo ter zakaj je futuristični objekt pristal ravno v Vitanju.

Seveda pa Noordung ni edini, ki so ga pritegnile vesoljske znanosti. V sklopu razstave Slovenija v vesolju odkrijte dosežke uspešnih slovenskih podjetij in posameznikov na področju vesoljskih industrij. Seznanite se s prvima slovenskima satelitoma, ki sta se leta 2020 v vesolju pridružila že utirjenim satelitom v nizkozemeljski orbiti. Več o področju opazovanja Zemlje iz vesolja ter sodobnih načinih in rezultatih spremljanja našega planeta s programom Kopernik (Copernicus) pa izveste na razstavi Podobe Zemlje.

VESOLJE 360

Vas zanima kako nastaneta Lunin in Sončev mrk, zakaj ima dan ravno 24 ur in kaj so vesoljske smeti? Soba Vesolje 360° vam bo s kratkimi zanimivimi projekcijami približala skrivnosti vesolja in vam odgovorila na mnoga vprašanja.

ŽIVLJENJE V VESOLJU

Kako živijo astronavti na Mednarodni vesoljski postaji, kako je potekala zadnja misija Apollo na Luni in skrivnosti rdečega planeta spoznate v zadnjem sklopu razstav Življenje v vesolju, kjer je na ogled tudi hrana za astronavte. V tem nizu najdete razstavo Apollo 17, kjer sta na ogled maketa rakete Saturn V in lunarnega modula Orel. Na razstavi Raziskovanje rdečega planeta se boste s pomočjo maket pobližje seznanili z roverji, ki sta jih Sovjetska zveza in Združene države Amerike uspešno poslale na Mars. Verjamemo, da boste ob ogledu razstave (po)ostali fascinirani nad dosežki, ki jih trenutno omogoča uporaba najsodobnejših teologij.

ŠE VEČ VESOLJA

Za popolno doživetje vesolja bodo poskrbele multimedijske vsebine in vsebine virtualne resničnosti. V virtualni resničnosti se sprehodite in izgubite med planeti našega Osončja z aplikacijo VR Noordung ali pa za še bolj noro doživetje poletite v vesolje in pilotirajte letalo v simulatorju letenja Electra VR.

Vabljeni v svet neskončnosti – mimo zvezd, v osrčje neznanega. Vabljeni v Vitanje!

Center Noordung

Na vasi 18, 

3205 Vitanje 

Tel. št. 040-300-052

E- mail: info@center-noordung.si

Web: www.center-noordung.si

FOTO: Dan Briški, Miha Matavž, Vanč Pisar in Center Noordung

Dogodki

Iščete možnosti za zimski izlet in ste v dilemi, kako popestriti vsakdan vašim družinskim članom?