Search
Close this search box.

Pripadniki Postaje mejne policije Holmec v Predsedniški palači prejeli listino o sodelovanju v enoti (FOTO)

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 22. julija 2019 na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državni odlikovanji in listino o sodelovanju v enoti. Za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije so pripadniki Postaje mejne policije Holmec prejeli listino za o sodelovanju v enoti, ki je bila leta 1992 odlikovana s Srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije.

Častni znak svobode Republike Slovenije je prejela skupina za razminiranje iz Teritorialne obrambe in Civilne zaščite 1991 – 1994, red za zasluge je prejela državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Listino o sodelovanju v enoti, ki je bila leta 1992 odlikovana s Srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije, pa so prejeli pripadniki Postaje mejne policije Holmec za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Predsednik Republike Borut Pahor je pripadnikom Postaje mejne policije Holmec izročil listino, ki je bila leta 1992 odlikovana s Srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije.
FOTO: Mihaela Brezovnik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel odločitev, da listino o sodelovanju v enoti, ki je bila 19. oktobra 1992 odlikovana s Srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije, prejmejo tedanji pripadniki Postaje mejne policije Holmec ter posamezniki, ki so s postajo sodelovali, s čimer so opravili častno dolžnost obrambe domovine.

V času agresije jugoslovanske armade na Republiko Slovenijo so pripadniki Postaje mejne policije Holmec s svojo hrabrostjo, požrtvovalnostjo in svojim junaštvom prispevali k obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Vsi policisti iz postaje so že v času pred agresijo na Republiko Slovenijo izvajali številne aktivnosti za obrambo mednarodnega mejnega prehoda. Ves čas so bili izpostavljeni psihičnim pritiskom, saj je bila v bližini objekta Postaje mejne policije tudi obmejna stražnica jugoslovanske armade, katere pripadniki so že pred agresijo pripravili položaje za napad na objekt. Policisti so se še posebej izkazali v času sovražnikovih ultimatov, saj kljub življenjski ogroženosti niso popustili.

V času agresije so se borili do zadnjega in uspešno premagali sovražno silo, kljub porušenju objekta, požaru, ranjenimi in mrtvimi. Več ur so ob močnem ognju iz pehotnega in težkega orožja vztrajali v porušenem in gorečem objektu in ga tudi uspešno ubranili. Njihov prispevek k obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti je eden izmed največjih na ozemlju Republike Slovenije v času agresije na našo državo. Več pripadnikov policije je bilo težje in lažje ranjenih, dva pripadnika pa sta izgubila življenje. Ti pripadniki so leta 1992 na podlagi ukaza Predsedstva Republike Slovenije prejeli Častni znak svobode Republike Slovenije.

Dogodki