Search
Close this search box.

Priložnost za mlade: Preberite zgodbo Korošca, ki dela kot stažist v Evropskem parlamentu

FOTO: Osebni arhiv

Ker je na Koroškem vse več mladih brez zaposlitve, je kakršenkoli nasvet dobrodošel. Obstaja namreč možnost opravljanja stažiranja v Evropskem parlamentu.

Vsako leto povabijo nekaj mladih, zagnanih, sposobnih ljudi, ter jim od bližje predstavijo delovanje te zelo pomembne institucije, ki se dotika življenja 500 milijonov Evropejcev. Njihovi stažisti so vključeni v vse procese delovanja Evropskega parlamenta. 

Stažiranje v Bruslju predstavlja svetlo točko v življenjepisu mladih. Ponuja delovne izkušnje na najvišjem nivoju, kar jim koristi, pri nadaljnjih zaposlitvah” je povedala evropska poslanka, Tanja Fajon.

 

Andrej in TanjaAndrej Omerzel in Tanja Fajon

Za Koroške Novice je spregovoril trenutni stažist v Bruslju, ki prihaja iz Koroške, Andrej Omerzel:

 

“Najprej bi se še tukaj rad zahvalil Tanji Fajon ter njeni ekipi za to izjemno priložnost. Ko sem prejel novico, da sem vabljen v Bruselj sem bil neizmerno vesel. Najprej sem si našel stanovanje, v katerem prebivam tekom staža. Bruselj je zelo drago mesto, zato to ni bila lahka naloga. Prvi dan, ko sem stopil v pisarno in spoznal ekipo se je začelo za res. Takoj sem dobil raznorazne naloge, ki so morale biti končane v kratkem roku. Življenje v Bruslju poteka v drugačnem tempu, kot v Sloveniji. Hitrega tempa sem se kaj kmalu navadil.

 

Moj delovni dan se začne okoli 8.00 ure zjutraj. Ko pridem v pisarno, najprej pripravim pregled novic oz. vse članke, ki zadevajo aktualne evropske politike tako v Sloveniji kot v Bruslju in drugod po EU, pa tudi novice, ki zadevajo mednarodna žarišča, saj se poslanka ukvarja posebej s človekovimi pravicami, migracijami, bojem proti terorizmu, svobodo medijev. Nato se mi v pisarni pridružita Tanjina asistenta Jure in Ajda, ki sta motor te pisarne in ogromno pripomoreta pri Tanjinem delu. Nato na mizo dobim prve naloge. Od lahkih administrativnih del do pisanja amandmajev direktivam, uredbam, resolucijam. Tekom dneva se z Tanjo udeležujem na sestankih, sejah ter delam zapiske. Ko končam eno nalogo, takoj dobim novo.

 

Všeč mi je, da mi zaupajo težke naloge, v katerih preizkušam svoje sposobnosti. Tanja si kljub zapolnjenemu urniku najde čas za pogovor z mano, kar mi veliko pomeni. Delovni dan se konča pozno popoldne, okoli 19 00 ure. Nato se odpravim domov. Pred kratkim mi je bila odobrena misija v Strasbourg. Poslanci so enkrat mesečno za teden dni v Strasbourgu. Zelo se veselim, da bom lahko videl celotno sliko Evropskega parlamenta.

 

Stažiranje v EP bi priporočil vsem, ki si želijo opravljati odgovorne naloge z ramo ob rami z izjemno visoko usposobljenim kadrom. Zame je to čudovita izkušnja, ki jo priporočam vsem.”

 

Kot nam je še povedal Andrej, se stažiste vedno potrebuje, kajti članov Evropskega parlamenta je okoli 750, torej možnosti je veliko. Če si želite delati kot stažist v Evropskem parlamentu v Bruslju, je najbolje, da sami kontaktirate enega izmed članov Evropskega parlamenta. Včasih pa imajo tudi razpise preko njihovih strank.

Dogodki

FOTO: Osebni arhiv

Ker je na Koroškem vse več mladih brez zaposlitve, je kakršenkoli nasvet dobrodošel. Obstaja namreč možnost opravljanja stažiranja v Evropskem parlamentu.