Prijave za cepljenje starejših zunaj domov za starejše zbirajo osebni zdravniki

Najstarejše, ki ne živijo v domovih za starejše, bi proti covidu-19 po napovedih pristojnih lahko začeli cepiti sredi januarja. Ministrstvo za zdravje je zdravstvene domove zato pozvalo k zbiranju prijav za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine. Skladno z nacionalno strategijo cepljenja bodo najprej cepili starejše od 80 let.

Sledijo jim starejši od 70 let in nato starejših od 60 let, ki jih bodo cepili postopoma glede na dostopnost cepiva. Sledijo kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, je razvidno iz navodil ministrstva, ki so jih posredovali zdravstvenim domovom, bolnišnicam in domovom za starejše občane.

V Sloveniji so s prvo pošiljko cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha že cepili okoli 8000 starejših v domovih, ki še niso preboleli covida-19 in so izrazili interes za cepljenje. Naslednji dve pošiljki cepiv – prvo v Sloveniji pričakujejo še pred koncem leta – bosta namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, je v ponedeljek pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Nato pa bi v sredini januarja na vrsto lahko prišli že starejši, ki živijo zunaj domov za starejše. Interes za cepljenje zbirajo izbrani zdravniki, ki bodo starejše tudi cepili, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Zaradi spremljanja precepljenosti bodo izvajalci cepljenja morali cepljenje evidentirati v elektronski obliki na enak način kot ostala cepljenja. Izvajalec cepljenja za potrebe spremljanja varnosti cepiv Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poroča tudi o vseh neželenih učinkih, ki bi se morebiti pojavili po cepljenju.

Stroške cepiva in cepilnega pribora, priprave cepiva in cepljenja krije državni proračun in bodo izvajalcem cepljenja v celoti povrnjeni, pod pogojem, da bodo cepljenja evidentirana. Strokovna navodila za pripravo cepiva in izvedbo cepljenja z video posnetkom bodo izvajalcem cepljenja posredovali naknadno in objavili tudi na spletni strani NIJZ.

Dogodki