Search
Close this search box.

Prihodnji vikend start Konjenice koroških kresničk

Na Cross Country Clubu Legen pri Slovenj Gradcu bo prihodnji teden start Konjenice koroških kresničk, izključno žensk v sedlu, kar je precej redek pojav.

V soboto, 26. 6. 2021 ob 9.00 se pridružite startu Konjenice koroških kresničk s Cross Country Cluba Legen, kjer vas bodo pozdravile jahalke s stotnico Leonardo Pirmanšek. Dvodnevni dogodek, na katerem sodelujejo izključno ženske na konjih je redek dogodek v slovenskem prostoru, zato dobrodošli, da pospremite jahalke v smeri proti Kopam oz. Mislinji ter se z njimi pogovorite o razvijajoči se nišni turistični panogi konjenic. 

Konjenice so turistični potencial, tudi na Koroškem. Konjenica ni samo formacija, je predvsem dogodek, ki ga organizira lokalno konjeniško društvo terenskih jezdecev, naj se imenuje klub, društvo, ranč ali kaj temu podobnega, ki trasira domačo, najprimernejšo pot, naroči kosilo in prenočišče v eni od turističnih kmetij ali planinskih domov, ogled znamenitosti na svojem terenu in to objavi med konjeniki.

Odvija se na predviden vikend, večinoma rezerviran vnaprej več let, tako da ima konjenica večinoma iste obiskovalce, ki se nanjo prijavijo.

„Ker je konjenic namreč zelo veliko, se  ne moremo udeležiti vseh, saj se jih dogaja po več na isti termin, čeravno stremimo k temu, da se ne bi prekrivale. Konjenice imajo od 15 do 130 udeležencev, odvisno od popularnosti, so eno-, dvo- ali tridnevne, če so daljše, pa se imenujejo tabor.  Nekoč smo bile povezane z enim dogodkom: SREČANJE KONJENIC, ki ga je organizirala Pohorska konjenica, a tega dogodka ni več. Druge skupne oblike združevanja  na primer na  vseslovenskem  področju  konjenice nimamo, nismo  včlanjene v konjeniško zvezo niti športno zvezo, nismo ne športniki niti turisti, čeravno smo oboje. Večji del leta delujemo v svoji lokalni skupnosti, kjer se vsak trudi po svoje angažirati se in promoviratii konjeništvo na svojem  območju, kolikor pač zmore. Ker so to društva, imajo svoje  občne zbore 1x letno in ostale prireditve, na primer blagoslove konj, udeležbe na občinskih prireditvah, romanjih, turističnih dnevih kraja in podobno. Tako je konjenica enkrat letno uradni dogodek društva, na katero se vabi konjenike od vsepovsod. Naj začnem z naštevanjem: Valvasorjeva, Pohorska, Jurjeva, Koroška, Šaleška-ježa po poteh 14.divizije, Žovneška, Primorska, Šmihelska, Šentjernejska, konjenica HUM, Zokijeva-Ptuj,  Sežanska, v nastajanju je še konjenica Logarske doline, Zbiljska, Davidova, Urbanova, Radgonska, Knausova, Virštanjska, Šmarška itd. ter moja konjenica, ki je ženska in se imenuje Konjenica koroških kresničk in obstaja od leta 2005. Naš termin je zadnji vikend v juniju, od 25. 6. do nedelje 27. 6., tokrat bomo snemale film Gozdne vile, kar smo že poizkusile lani, a nismo bile tehnično dobro pripravljene. V načrtu imam organizirati skupaj s svojimi prijatelji konjeniki srečanje na vseslovenskem nivoju, da se spet povežemo in strnimo svoje  vrste, opozorimo nase in svoje delovanje, saj najbolj prav mi povezujemo naravo in ljudi preko konjskega hrbta in jež skozi našo krajino. Moje geslo je že od samih začetkov, ko sem bila še predsednica Cross Country Cluba Legen pri Slovenj Gradcu: JEZDEC JE OKRAS KRAJINE, JE PONOS KRAJA IN VELIČASTVO VSAKEGA DOGODKA,“ je pojasnila Leonarda Pirmanšek.

Besedilo: Karin Potočnik

Dogodki

Na Cross Country Clubu Legen pri Slovenj Gradcu bo prihodnji teden start Konjenice koroških kresničk, izključno žensk v sedlu, kar je precej redek pojav.