Search
Close this search box.

Prihodnji teden v parlamentu: Golob mora v DZ sporočiti, kdo bo od Švarc Pipanove prevzel vodenje pravosodnega resorja

Prihodnji teden bodo delo DZ zaznamovale zdravstvene teme, saj se obetajo kar tri seje odbora za zdravstvo na isti dan, pa tudi iskanje pravosodnega ministra. Izteče se namreč rok, do katerega mora premier Robert Golob poslati v DZ ime kandidata za novega ministra ali pa sporočiti, kdo bo resor vodil začasno.

Znano bo, ali so že našli novega ministra

Premier Robert Golob mora po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan do ponedeljka, ko se izteče rok, bodisi v DZ poslati ime kandidata za novega ministra bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali bo to nalogo poveril komu od ministrov. Po pričakovanjih bo o kandidatih v ponedeljek govoril še s SD, ob uspešnih pogovorih pa bi lahko še isti dan v DZ poslal ime kandidatke oz. kandidata.

Če kandidata za ministra ne najdejo pravočasno, pa so se s koalicijsko SD, v katere kvoto sodi ministrstvo za pravosodje, sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam.

Odbor DZ o domnevnem neupoštevanju regijskih posebnosti pri reorganizaciji nujne medicinske pomoči

Odbor DZ za zdravstvo se bo v torek sestal na kar treh nujnih sejah. Od tega je dve zahtevala NSi. Na prvi od slednjih bodo obravnavali izvajanje nenujnih reševalnih prevozov, kjer gre po mnenju NSi za obvode. V vzhodnem delu Slovenije naj bi se namreč dogajalo, da koncesionarji podeljujejo pravico do izvajanja prevozov tudi podizvajalcem, ki ne ustrezajo merilom.

Na drugi nujni seji pa se bodo dotaknili vprašanja, kako bodo delovali satelitski urgentni centri in kakšna so merila za njihovo umeščanje. V NSi vladi očitajo, da pri načrtovani reorganizaciji nujne medicinske pomoči ni upoštevala regijskih posebnosti in da javnosti ni ustrezno sporočala načrtovanih sprememb. Po njihovi oceni primestne nujne medicinske pomoči dobro delujejo, medtem ko bi vlada zdaj na teh območjih hkrati uvajala satelitske urgentne centre s tako rekoč enako diagnostiko.

Tretja nujna seja je namenjena opredelitvi do evropske uredbe o postopkih EU za odobritev in nadzor zdravil ter določitvi pravil, ki urejajo Evropsko agencijo za zdravila.

Pred preiskovalno komisijo DZ kot priči med drugim nekdanja predsednika uprave Telekoma Seljak in Sršen

Komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, bo v sredo kot priče zaslišala nekdanja predsednika uprave Telekoma Tomaža Seljaka in Cvetka Sršena, nekdanjo predsednico uprave Petrola Nado Drobne Popovič in nekdanjega generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota. Prav tako bodo zaslišali predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja.

Komisija se bo sestala tudi v petek, ko bodo kot priče med drugim zaslišani predsednik uprave komunikacijske družbe Pristop Primož Pusar, član uprave Pristopa Aleš Razpet, direktorica tržnega komuniciranja v tej družbi Ula Spindler, direktorica Pristop Medie Valerija Prevolšek in nekdanja direktorica Pristop Medie Barbara Modic.

Še ena parlamentarna preiskava?

DS pa bo na seji v sredo obravnaval predlog zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o sumu vplivanja na odločitve podjetja Gen-I. Preiskovali naj bi tudi domnevno nezakonito financiranje Gibanja Svoboda in njene volilne kampanje za volitve v DZ leta 2022. Predlog je podala interesna skupina lokalnih interesov.

Vir: STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jute
Jute
1 mesec nazaj

Vrhunskemu menedžerju za svoj žep je śe to brezolačno povedala Jelka Godec. Ker sam pojma nima o procedurah.

Dogodki

Prihodnji teden bodo delo DZ zaznamovale zdravstvene teme, saj se obetajo kar tri seje odbora za zdravstvo na isti dan, pa tudi iskanje pravosodnega ministra. Izteče se namreč rok, do katerega mora premier Robert Golob poslati v DZ ime kandidata za novega ministra ali pa sporočiti, kdo bo resor vodil začasno.