Search
Close this search box.

Prihajajo nove osebne izkaznice z vgrajenim čipom in prstnim odtisom

Ministrstvo za notranje zadeve je v javno obravnavo posredovalo predlog zakona o izidu nove osebne izkaznice, ki bo vsebovala biomterične podatke posameznika.

Glavni cilj predloga zakona je uskladitev slovenskega pravnega reda z evropsko uredbo o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov EU in dokumentov za prebivanje. Ta določa uvedbo biometričnih osebnih izkaznic z 2. avgustom 2021, s čimer bo nabor minimalnih zaščitnih elementov na osebnih izkaznicah postal enoten v vseh državah EU. Pripombe na predlog je mogoče podati do 7. novembra 2019.

Nove osebne izkaznice bodo vsebovale vgrajen čip, na katerem bosta shranjena podoba obraza imetnika in prstni odtis kot biometrični podatek. Novosti bodo po navedbah ministrstva predvsem povečale uporabnost osebne izkaznice za nastopanje v pravnem prometu z dodanimi podatki o državi in kraju rojstva, pošti ter poštni številki.

Brez skrbi, vaše osebne izkaznice ostajajo veljavne do njihovega poteka

Osebne izkaznice, izdane pred začetkom izdaje biometričnih osebnih izkaznic, bodo veljale do poteka in jih državljanom ne bo treba menjati, lahko pa bodo to storili, če bodo želeli.

Fotografija je simbolična.

Predlog zagotavlja preprečevanje zlorabe identitete, saj bo odslej mogoče preverjanje istovetnosti vlagatelja na podlagi primerjave predložene fotografije z drugimi fotografijami osebe iz uradnih evidenc. Prav tako bo k temu pripomogla vzpostavitev ustreznejše pravne podlage za naznanitev pogrešitve, kraje ali izgube prek portala eUprave.

Pri Informacijskem pooblaščencu so v zvezi z uvajanjem novih dokumentov pred dnevi že opozorili, da uporaba biometrijskih ukrepov prinaša tako pozitivne kot negativne plati, zaradi česar pričakujejo, da bo uvajanje biometričnih osebnih izkaznic potekalo transparentno in skladno z evropsko zakonodajo.

Vir: gov.si

Dogodki

Ministrstvo za notranje zadeve je v javno obravnavo posredovalo predlog zakona o izidu nove osebne izkaznice, ki bo vsebovala biomterične podatke posameznika.