Search
Close this search box.

Prihajajo nevihte s krajevno močnejšimi nalivi

Danes in v prvem delu noči na soboto se bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Reke in hudourniški vodotoki na Vipavskem že naraščajo, ponekod prihaja do razlivanj. Naraščanje rek se bo nadaljevalo, ponekod lahko pride tudi do poplavljanja ob strugah, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Obilnejše padavine so nekaj težav že povzročile v občini Renče-Vogrsko. Narasle vode iz zaledja pritokov reke Vipave so za krajši čas poplavile ceste in nekaj kleti v krajih Renče in Oševljek. Kot je za STA pojasnil župan Tarik Žigon, je po zadnjih podatkih voda vdrla v šest hiš. Ob cesti sta se sprožila tudi dva manjša zemeljska plazova, ki pa ne ogrožata nobenega objekta. Po njegovih besedah so se narasle vode umaknile že po približno četrt ure. Takoj zatem so začeli čistiti ceste in kleti.

Nevarnost je zaenkrat minila, noč pa bi lahko občini Renče-Vogrsko prinesla nove obilnejše padavine, je opozoril Žigon. Civilna zaščita in prostovoljno gasilsko društvo bosta zato vzpostavila poplavno stražo, ki bo v pripravljenosti tudi v soboto in nedeljo.

Danes bo sicer spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Pogostejše padavine bodo na zahodu. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ki bo predvsem ob morju in v višjih legah okrepljen. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 stopinj Celzija, je zapisano na spletni strani Arsa.

Ponoči bo oblačno, pogosto bo deževalo. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1500 metrov nad morjem. Prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo od 3 do 10, ob morju okoli 13 stopinj.

V soboto bo dež postopoma ponehal, oblačnost se bo popoldne trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj.

Dogodki